Danas počinje upis u srednje škole

Učenici u Srbiji u prvom upisnom roku u srednje škole mogu da se upišu danas i sutra. Kako je objavljeno na portalu Moja srednja škola, predaja dokumenata i upis u srednje škole moći će i ove godine da se obavi elektronskim putem, kao i u školama od 8.00 do 15. 00 časova. Takođe, učenici koji nisu raspoređeni u školama u prvom upisnom krugu, danas će moći da predaju liste opredeljenja za drugi upisni krug (elektronskim putem ili neposredno u školi), a upis će trajati do 6. jula do 15.00 časova.

Pravo podnošenja liste opredeljenja imaju samo učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu i to samo na mesta koja su ostala slobodna posle prvog upisnog kruga. Kako je Tanjugu ranije rekla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, u prvom krugu raspoređen je 59.091 učenik, a u jednu od prve tri željene škole raspoređeno je 81,43 odsto učenika. Ona je rekla da u četvorogodišnje obrazovne profile može da se upiše ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, a u trogodišnje obrazovne profile 10.125 učenika.

Ministarka je istakla da posle prvog upisnog kruga neraspoređeni učenici, njih 1.524, imaju mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta. “U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj 3.783”, rekla je ona. Učenici koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.

Read More