10 prljavih predmeta koje uglavnom zaboravljamo da očistimo… a ne bismo smeli!

Foto: Profimedia

Tastatura

Istraživanja su pokazala da je tastarura računara prljavija od daske za šolju. Tastatura postaje prljava iz više razloga, od kojih su najčešći prljavi prsti, odnosno: nedovoljno pranje ruku, obedovanje pokraj računara, kao i korišćenje računara od strane nekoliko osoba, posebno dece.

Zato bi svaka dva do tri meseca trebalo dobro očistiti tastaturu. Postoje sredstva (najčešće sprejevi) baš za čišćenje tastature, koja se mogu nabaviti u prodavnici elektronike. Napokon, povremeno možete preokrenuti tataturu i istresti mrvice i smeće koje se nakupi u njoj i prebrisati tipke vaticom umočenom u malo alkohola.

Mašina za sušenje i pranje veša

Mašine za sušenje i pranje veša verovatno nisu prljavi kao neke druge stvari, ali ljudi zaboravljaju da bi i njih trebalo povremeno oprati. Ukoliko perete belo rublje na najvišoj temperaturi jednom nedeljno, vaša mašina je relativno čista, ali ako perete često šareno rublje na nižim temperaturama, dobro je dva puta godišnje očistiti bubanj mašine.

Dve čaše alkoholnog sirćeta ili koncentrata soka od limuna ubacite u bubanj i pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti mašine. Pustite celi ciklus pranja da odradi do kraja.

Unutrašnju stranu vrata i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene buđi. Više saveta o čišćenju mašine za veš saznajte ovde.

Mašina za sušenje veša ima nekoliko filtera i kondenzator vode koje treba po potrebi oprati pod vodom (u pravilu nakon svakih nekoliko upotreba), s tim da mrežasti filter treba očistiti nakon svakog korišćenja. Ako filter ne čistite redovno, smanjuje se protok vazduha čime se produbljuje vreme sušenja, a može doći i do kvara mašine zbog pregrevanja.

Fiksni i mobilni telefon, tablet

Na uređajima koji su nam često u rukama i blizu lica skupljaju se razne bakterije koje pokupimo tokom dana, a telefoniranje se nekad zna obavljati i na WC-u. Fiksni telefon najbolje je očistiti vaticom natopljenom alkoholom. Dok pametni telefon ili tablet treba čistiti pametnije! Ekran mobilnog telefona očistite mekanom krpicom,  od mikrofibera ili onom za čišćenje naočara, eventualno s dodatkom blagog sapuna.

Za uklanjanje masnoće s ekrana dobre su i posebne vlažne maramice koje se koriste za čišćenje naočara jer ne stvaraju nikakve ogrebotine, a u sebi sadrže sredstvo za čišćenje. Nikad ne koristite sredstva za pranje stakla ili alkohol za čišćenje ekrana jer oni mogu oštetiti posebne premaze na ekranu mobilnog.

Daljinski upravljač

Daljinski upravljač često diramo rukama masnim od hrane, kašljemo uz njega i sl., pa je to verovatno jedan od razloga zašto i daljinski ima, prema istraživanjima, više bakterija nego WC daska. Barem jednom nedeljno očistite ga krpicom od mikrofibera sa malo alkohola.

Kanta za smeće

Iako redovno praznite kantu za smeće, unutrašnjost kante upitnog je sadržaja. Svake dve nedelje očistite kantu sredstvom za čišćenje na bazi sirćeta.

Cevi od frižidera

Unutrašnjost frižidera uglavnom čistite, ali cevi koje se nalaze sa stražnje strane na njih ne obraćate pažnju. Na njima se nakuplja prašina i prljavština, pa ih je idealno očistiti svakih 6 meseci, uz pomoć četke ili krpe.

Torbica

S obzirom na to šta sve stavljamo unutra, nije ni čudo da unutra ima  svakakvih bakterija. Čišćenje torbice će vam pomoći i da napravite red u njoj. Platnene torbice operite u mašini za veš, a one od kože ili plastike očistite vlažnim maramicama bez alkohola.

Prekidači za svetlo i kvake na vratima

Kad sledeći put usisavate i čistite prašinu, očistite i kvake na vratima kao i prekidače za svetlo. To su mesta koja retko čistimo, a dodiruju ih svi ukućani, uključujući i goste. Dobro ih očistite barem jednom nedeljno, a čak i dnevno kad je neko od ukućana bolestan.

Mašina za pranje sudova

U mašini za sudove mogu se nalaziti buđ i bakterije, pa se preporučuje da se čisti jednom nedeljno. Možete kupiti sredstvo za pranje mašine i postupiti prema uputstvu a možete i ovo: u dno prazne mašinestavite šoljicu belog alkoholnog sirćeta i kašičicu sode bikarbone, zatvorite mašinu i pokrenite pranje na najvišoj temperaturi.

Ovde pogledajte 6 grešaka koje pravimo pri pranju u mašini za sudove.

Jastuci

Bez obzira što redovno menjate jastučnice, jastuci su sakupljači prašine i bakterija i preporučuje se pranje dva puta godišnje (jastuke od perja i češće). Obratite pažnju na materijal jastuka – većina jastuka zahteva ručno pranje ili program u mašini za ručno pranje ili osetljive tkanine. Bitno je i dobro ih osušiti.

Ovde proverite da li je vaš jastuk mrtav i da li treba da se menja.

Izvor: zadovoljna. hr