16 simptoma koje ne bi trebalo ignorisati

Svako ko je ikada pokušao da ubedi muža da ode kod lekara posle dana kada se osećao loše, ili ima nedeljama bolove u grudima ili je bez apetita treba da ima na umu da većina ljudi, pogotovo muškaraca veoma nevoljno odlazi kod lekara.

Kada je u pitanju neko ozbiljno oboljenje mnogo toga može da se uradi da se izleči ako se na vreme otktije. Treba obratiti pažnju pogotovo na simptome koji treba da vas odvedu do lekara.

1. Konstantan kašalj – ako ste skoro imali prehladu ili grip, kašalj će se zadržati nekoliko dana ili nekoliko nedelja ali ako imate trajan kašalj vreme je da posetite lekara, uzroci mogu da budu od tuberkoloze, infekcije disajnih puteva do raka pluća.

2. Krv u stolici – ako stolica dobije tamnu boju sličnu talogu iz kafe treba da odete kod lekara, uzroci mogu da budu od benignih do veoma ozbiljnih kao što je rak debelog creva.

3. Zaslepljujuće glavobolje – svako dobije s vremena na vreme glavobolju, ali ako su one česte, ako se kljukate lekovima protiv bolova vreme je da lekar otkrije uzrok tih glavobolja koji može da bude od potrebe za promenom dioptrije, promena životnog stila ili nešto mnogo ozbiljnije.

4. Problemi sa vidom – problemi sa vidom dolaze sa godinama, ali ako vam se muti vid ili menja na bilo koji uočljiv način vreme je da posetite očnog lekara i neurologa.

5. Temperatura – ako se telesna temperatura kreće od visoke do normalne bez nekog vidnog razloga treba da otkrijete šta nije u redu, takođe treba posetiti lekara ukoliko imate visoku temperaturu duže od 3 dana.

6. Diarea-proliv – bez obzita da li je uzrok pokvarena hrana ili virusi diarea može da bude opasna i što duže traje sve je opasnija jer se organizam dehidrira . Prema tome ukoliko proliv traje duže od dva tri dana treba posetiti lekara.

7. Bol u grudima – može da bude naivan simptom ali ako je udružen sa bolom u levoj ruci treba pothitno otići na lekarski pregled, sve ovo mogu da budu simptomi srčanog udara.

8. Noćno znojenje – može da nastane usled premorenosti ili napetosti ali je često simptom mnogo ozbiljnijih bolesti od tuberkoloze preko Hodgčinksove bolesti do raka limfnih žlezda.

9. Pojačani sekret je simptom nekog genitalnog oboljenja koje ne treba ignorisati.

10. Novi mladeži – ljudi imaju mladeže svuda po telu, sa godinama se njihov broj povećava, treba obratiti pažnju na nove mladeže, svaka promena njihovog oblika i veličine može da bude veoma opasna.

11. Iznenadna slabost u mišićima – ukoliko iznenada osetite da vam je teško da stojite, hodate, održavate ravnotežu pogotovo ako se već danima osećate iznureno i slabo treba da odete kod lekara. Uzroci mogu da budu mnogobrojni između ostalog Parkinsonova bolest, lakši moždani udar.

12. Teškoće u disanju – iznadno otežano disanje može da ukazuje na mnoga oboljenja od astme do alergijske reakcije. Nelečena astma takođe može da bude smrtonosna a problemi sa disanjem mogu u vrlo kratkom periodu da postanu pretnja za život.

13. Učestalo mokrenje – ukoliko vas tera da se tri ili četiri puta budit noću zbog potreba da odete u WC znači da nešto sigurno nije u redu, to mogu da budu problemi sa prostatom, simptomi diabtesa2 ili infekcija mokraćnih puteva.

14. Potkožni čvorići – kada god opipat neki čvorić ispod kože koji može da bude otečena limfna žlezda znajte da to ne bi smelo da se ignoriše, urok može da bude infekcija ali može da bude i mnogo ozbiljniji simptom.

15. Hronična iscrpljenost – ukoliko je prouzrokovana napornim radom i mnogim obavezama onda nije začuđujuć osećaj iscrpljenost ali ako se javi iznenada u trenutku kada ustanete iz kreveta ujutru onda nešto nije u redu, uzroci mogu da budu od depresije do mnogo ozbiljnijih obojenja.

16. Gubitak interesa za život – depresija može da bude veoma ozbiljan problem i nanese puno patnje a izlečiva je.