Prevencija raka ishranom

Najbolja strategija u snižavanju rizika od oboljevanja od raka i u sprečavanju drugih bolesti je u ishrani bogatoj voćem, povrćem, neglaziranim žitaricama i leguminozama, sa malo saturisanih i trans-saturisanih masnoća, što omogućava i održavanje idealne telesne težine i ostajanje u fizičkoj kondiciji. Dosadašnje studije su jasno pokazale da što je veća konzumacija mesa raste i procenat obolelih od raka, s druge strane što više raste unos voća i povrća uz smanjenje masnoća u ishrani i povećanjem biljnih vlakana i fitohemikalija postotak obolelih od raka se smanjuje.

Ovo potvrđuje i najnovija studija koja po prvi put daje objašnjenje na molekularnom nivou kako konzumacija povrća i voća može da smanji rizik od oboljevanja od raka. Otkrivene su materije nazvane indole-3-carinol, koga sadrže brokuli, karfiol i kupus i matrija nazvana genistein, u soji, pasulju koje povećavaju nivo proteina koji popravljaju oštećenu DNA.

Sada je jasno da se ishranom može uticati na glavne gene raka pomoću sastojaka hrane koju jedemo, razjašnjen je molekularni proces koji objašnjava vezu između ishrane i prevencije kancera.

Promene životnog stila u prevenciji raka:

– Više voća i povrća, manje masnoća i crvenog mesa.Preporučeno je smanjen unos pogotovo crvenih masnih mesa. Iako meso ostaje dobar izvor visoko kvalitetnih proteina i važnih minerala i vitamina, preterana konzumacija mesa je povezana sa rakom pre svega prostate i debelog creva.

-Što veća raznovrsnost u ishrani i što raznobojnija hrana- izbagavajte monotoniju

-Više cerealija i neglaziranih žitarica – manje prerađanog šećera

-Što više prirodnih namirnica – izbegavati prerađenu i konzerviranu hranu

-Što više prirodnih biljnih hormona izbegavati sintetičke hormone

-Više voćnih sokova, manje alkoholnih pića, za muškarce bi bilo maksimalno 2 alkoholna pića za žene jedno dnevno. Alkoholna pića zajedno sa pušenjem doprinose pojavi raka usne šupljine, grla i jednjaka.

-Što više boraviti na svežem vazduhu – izbegavati zagušljive prostorije

-Više mira – manje stresa

-Više vežbe makar 30 minuta dnevno- manje sedenja uz TV

-Kad god je moguće koristite biljne umesto farmaceutske lekove.