Šta vaše telo pokušava da vam kaže?

Ponekada vaše telo pokušava da vam saopšti da naprimer pati zbog nedostatka nekih vitamina, da niste dovoljno spavali ili da mu je zaista muka i da je umorno od hamburgera i čipsa.

Kako izgledaju ti signali i znaci koje vam telo šalje i šta oni znače?

Krti nokti koji često pucaju – mogu značiti nedostatak gvožđa, cinka ili esencijalnih masnih kiselina. Nedostatak se može nadohnaditi većim unosom mesa, ribe i mahunastog povrća.

Suve oči su često znak nedostatka vitamina A i esencijalnih masnih kiselina, za preporuku je povećati unos mlečnih proizvoda, zelenog, žutog i narandzastog voća i povrća.

Pukotine na uglovima usana su znak nedostatka gvožđa, vitamina B12, B6 i folne kiseline. Preporučuje se veći unos mesa, mahunastog povrća, mlečnih proizvoda i zelenog povrća.

Ranice na sluzokoži usta mogu biti znak nedostatka gvožđa, vitamina B12, B6 i folne kiseline, nadohnađuju se unosom mesa, mlečnih proizvoda, mahunastog povrća i zelenog povrća.

Ispucale usne su često znak da organizmu nedostaje vitamin B2 a možete ga nadohnaditi unosom mesa i mlečnih proizvoda.

Smanjen osećaj za ukus može biti nedostatak vitamina B2 ili B6 koje možete nadohnaditi unosom mesa, mlečnih proizvoda, živinskog mesa i ribe.

Crvena, masna koža lica može biti znak nedostatka vitamina B2, B6, cinka ili esencialnih masnih kiselina, dobar izvor su mlečni proizvodi, meso, riba, živinsko meso, rakovi i školjke.

Bubuljice na koži nadlaktice i butina su često znak nedostatka vitamina B kompleksa, vitamina E, esencijalnih masnih kiselina a mogu se nadohnaditi hranom životinjskog porekla, mesom živine, cerealijama i morskom hranom.

Slab rast kose može značiti nedostatak gvožđa i cinka, namirnice bogate gvožđem i cinkom su meso, leguminoze, mlečni proizvodi i rakovi i školjke.

Perut se može stvarati usled nedostatka vitamina C, B6, cinka i esencijalnih masnih kiselina pa je dobro povećati unos citrusa, mesa, ribe, mesa živinskog porekla i mlečnih proizvoda.

Akne mogu nastati usled nedostatka cinka, pa se preporucuje veci unos mlecnih proizvoda, rakova i školjki.

Zakrvavljenje oči usled nedostatka vitamina A i B2, preporucene namirnice su mlecni proizvodi, zeleno, narandzasto i žuto voće i meso.

Sporo zarastanje rana usled nedostatka cinka koji se može nadohnaditi unosom mlečnih proizvoda , rakova i školjki.

Depresija se može pojaviti usled nedostatka vitamina B6, koji se može nadohnaditi unosom mesa i ribe.