ćelije mozga rastu i kod odraslih

Tim istraživaca je objavio monumentalno otkrice da celije mozga kod odraslih nastavljaju da rastu što je u kontradikciji sa prethodnim teorijama.

Ovo otkrice negira tradicionalno verovanje da su celije mozga, ili neuroni uglavnom staticni i da nemogu da menjaju svoju strukturu. Studija je pokazala da su delovi nervne celije dendriti još uvek fizicki promenjivi. Dendriti provode elektricne signale primljene od drugih neurona do tela nervne celije. Promene se se u neuronu dešavaju u relativno kratkom periodu a odnose se na njihov rast . Neke promene su bile dramaticne gledano u standardima jednog neurona, jedan dendrit se za manje od dve nedelje produžio za 90 mikrona, tj. više nego je udvostrucio svoju dužinu.

Neuroni komuniciraju jedni sa drugima razmenom elektricnih ili hemijskih signala preko malih prolaza nazvanih sinapse. Signali mogu biti uzbudujuci ili inhibitorni, što prouzrokuje povecanje ili smanjenje aktivnosti tog odredenog neurona.

Eksikarorni piramidalni neuroni nisu pokazali nikakve strukturalne promene dok grupa inhibitornih neurona nazvanih interneuroni jeste . 14% interneurona je pokazalo strukturalne promene. U proseku 20 do 30% neurona u neokorteksu, delu mozga odgovornog za više funkcije kao što su razmišljanje je sagradena od inhibitornih interneurona. Veruje se da ovi neuroni igraju važnu ulogu u regulisanju aktivnosti mozga odlažuci ili blokirajuci signale eksikatornoh neurona a oni imaju sposobnost rasta.

Znajuci da su neuroni u stanju da rastu u mozgu odraslih osoba daje nam šansu da pojacamo proces i proucimo pod kojim uslovima, genetika, senzori ili nešto drugo mogu potstaci njihov radt.

Ovo otkrice znaci da ce možda jednog dana biti moguce odgajati nove celije koje ce zameniti nervne celije oštecene bolešcu ili povredom.

Dok su se naucnici fokusirali uglavnom na pokušaj da regenerišu oštecene dugacke neuone kicmenog stuba usled bolesti ili povrede , novo otkrice predlažu da se fokusiraju na deo nervnr celije, dendron. Dendrin cija rec potice od Grcke reci-drvo je razgranati deo nervne celije koja provodi elektricnu stimulaciju u celijsko telo a ima sposobnost da dalje raste i kod odraslih osoba.