3 saveta za čišćenje rešetki na plinskom štednjaku

Foto: Shutterstock

Za početak, idealno je da prebrišete štednjak na kraju svakog dana u kuhinji. Međutim, svi znamo koliko je teško odvojiti dodatnih desetak minuta za detaljno ribanje rešetki pa je zato najbolje da na početku pranja sudova potopite rešetke u poseban sud sa malo tople vode i deterdženta i ostavite ih da se natapaju. Operite ih poslednje i rezultati će biti pristojni.

Drugi način je pranje rešetki u mašini za sudove. Pregledajte najpre uputstvo za upotrebu štednjaka i proverite da li postoji i deo koji se odnosi na rešetke – moguće je da je navedeno da li je dozvoljeno pranje ovih delova u mašini. U tom slučaju, prvo ih kratko potopite, a onda operite u mašini. Svakodnevno održavanje na taj način je lakše, a rezultati još bolji.

Treći način primenjljiv je kad pravite “veliko spremanje” kuhinje. Skinite rešetke sa ringli i smestite ih u najlon kese sa plastičnim patent-zatvaračem pa u svaku kesicu naspite po dve kašike amonijaka. Zatvorite kesice i ostavite da stoji preko noći, a da predupredite eventualnu štetu od curenja, stavite ih sve u plastičnu kadicu ili lavor. Sutradan operite rešetke na standardan način.

Pet saveta za blistavu i mirišljavu kuhinju pročitajte ovde.