5 jeftinih začina koji tope kilograme

Foto: Profimedia

U svakodnevnoj ishrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela. 

Začini povoljno utiču na cirkulaciju, imunitet, rad jetre i organe za varenje, a neki od njih nam pomažu i pri topljenju kilograma. Bez obzira na to da li pripremamo slana ili slatka jela, sledeći začini nam pomažu da održimo zdravo i vitalno telo. 

Jedna čajna kašičica cimeta dnevno snižava nivo šećera u krvi i podstiče lakše varenje ugljenohidrata. Takođe, snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 posto i celokupan holesterol između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa.

Kako da upotrebite cimet u službi vaše lepote, pročitajte ovde.

Ali s ovim mnogima omiljenim začinom toplog mirisa ne treba preterivati jer prevelike količine mogu izazvati oštećenje jetre.

2. Kajenska paprika

Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu kapsaicin koja joj daje pikantnu aromu i čini je prvim prirodnim sastojkom koji može da podstakne nervni sistem da podigne telesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenih jela, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.

Recept za vitaminski napitak za mršavljenje pročitajte ovde.

3. Crni biber 

Ovaj začin koriste često čak i kuvari početnici, a poboljšava varenje i podstiče apsorpciju hranjivih materija. Njihov glavni sastojak piperin zaslužan za ljuti ukus ovog začina, ubrzava metabolizam. Ako želite da tu korisnu osobinu iskoristite u najvećoj meri, najbolje je da ga upotrebljavate sveže mlevenog.

4. Semenke slačice

Kao i svi ostali začini na ovoj listi, semenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumacije obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto što znači da u obroku od 750 kalorija sagoreva njih 45.

5. Đumbir

Osim naglašenih dijuretičkih osobina, ovaj neugledni koren je prozvan tonikom za celi sistem za varenje. Pojačava probavu i preradu hrane u želucu i deluje kao jak antiseptik koju uravnotežuje crevnu floru.

Recept za sirup od đumbira za jačanje imuniteta možete pročitati ovde.

Izvor: zadovoljna.hr