6 načina da upotrebite jabukovo sirće u kozmetici

Foto: Profimedia

Kuhinja je postala novo mesto izvora sredstava za lepotu i kozmetičke proizvode. Puno je proizvoda koje možemo koristiti za ten i lepotu, a mnogi od njih nalaze se upravo i u kuhinji.

Ovde pročitajte kako da napravite domaće jabukovo sirće.

Jedan od tih je i jabukovo sirće koji datira iz doba Rimljana, a svojim delovanjem utiče na cirkulaciju i male kapilare. Ima antiseptička svojstva koja sprečavaju nastanak bakterija i virusa na koži. Koristi se i kao sredstvo za čišćenje. U ovom tekstu predstavljamo vam kako ga možete koristiti u kozmetici.

Tonik

Jabukovo sirće će temeljno očistiti kožu i smanjiti upalu. Posebno se preporučuje ako imate psorijazu ili akne. Jednostavno stavite par kapi jabukovog sirćeta na tufer i očistite lice.

Maska za lice

Stavite jednaku količinu jabukovog sirćeta i lekovite gline (ako vam to nije dostupno, stavite sodu bikarbonu). Ova kombinacija će vam temeljno očistiti lice kožu. Masku ostavite na koži najmanje 10 minuta prije nego isperete vodom.

Dezodorans

Znamo da će vam ovo delovati kao čudna preporuka, međutim, itekako je delotvorna. Nakon nanošenja pustite da se osuši – miris će nestati.

Gljivice

Ako imate problema s gljivicama na koži, jabukovo sirće je dobro rešenje. Jednostavno nanesite sirće na zahvaćena područja najmanje dva puta dnevno. Možda će malo peckati, ali će ukloniti i najjače slučajeve gljivica. Ako koristite ovaj recept za decu, razredite sirće vodom pre primene.

Opekotine od sunca

Previše sunca, čak i uz kreme za sunčanje, može izazvati opekotine na koži. Ovu situaciju možete rešiti tako što ćete razrediti jabukovo sirće sa vodom i namazati na zahvaćena područja. Takođe, možete napuniti kadu mlakom (hladnom) vodom i sipati unutra šoljicu sirćeta.

Za telo

Napunite kadu vodom i stavite u nju dve šoljice jabukovog sirćeta. Lezite u toj vodi nekoliko minuta – telo će biti očišćeno od toksina, koža zategnuta i hidratizovana.

Evo još nekih predloga da iskoristite jabukovo sirće:

  • leči perut
  • snižava krvni pritisak
  • poboljšava varenje
  • bori se protiv infekcija poput kandide
  • čisti i dezinfikuje površine u kući

Izvor: Zena.hr