8 simptoma poremećaja hormona koji razaraju žensko zdravlje

8 simptoma poremećaja hormona koji razaraju žensko zdravlje

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Pogledajte koji to znaci i simptomi ukazuju na hormonsku neravnotežu.

Kada žene ulaze u menopauzu, one doživljavaju čitav niz simptoma, među kojima su neredovni ciklusi, jeza, noćno znojenje, proređivanje kose, promjena oblika grudi itd. Zbog ovih promjena, većina žena se brine zbog menopauze.

Menopauza je postepen proces koji uključuje premenopauzu, menopauzu i postmenopauzu. Razlog zašto menopauza dovodi do ovih simptoma jeste taj što se tokom ovog perioda mijenja nivo ženskih hormona. Međutim, iste promjene se dešavaju i kada nivoi hormona u tijelu osciliraju i iz drugih razloga. Istina je da žene svih doba mogu iskusiti hormonski disbalans iz različitih razloga, iako ne moraju nužno da prepoznaju znake.

Pogledajte koji to znaci i simptomi ukazuju na hormonsku neravnotežu:

1. Gubitak kose

Prema klinici Majo, gubitak kose je najčešći simptom hormonskog disbalansa. Hormonske promjene i neravnoteža mogu izazvati privremeni gubitak kose. Ovo može biti izazvano trudnoćom, porođajem ili početkom menopauze. Na nivo hormona utiče i štitna žlijezda, pa problemi sa štitnom žlijezdom mogu da dovedu do gubitka kose, piše “Fokuzz“…

2. Naglo dobijanje na težini

Ako shvatite da ste se naglo ugojili niotkuda, to može biti znak hormonske neravnoteže. Studije na miševima su pokazale da nivo hormona ima veliki uticaj na redistribuciju težine i povećanje težine.

3. Akne na bradi i donjoj vilici

Studije su pokazale da su hormoni uzrok akni i bubuljica na donjoj trećini lica (vilica, brada i vrat) kod žena. Kada hormoni nisu u ravnoteži, koža luči više masnoće što dovodi do umnožavanja bakterija i nastanka akni.

4. Valunzi

Obično nagle, iznenadne napada vrućine povezujemo sa menopauzom, ali se oni mogu javiti u bilo kom dobu zbog hormonskih promjena.

5. Noćno znojenje

Slično tome, i noćno znojenje povezujemo sa menopauzom, a ono nastaje kao rezultat promjene nivoa ili poremećaja hormona.

6. Bolni grčevi

Mnogo žena pati od menstrualnih grčeva. Međutim, ako se oni pojačaju, to može biti znak hormonske neravnoteže. Značajan disbalans hormona dovodi do nepodnošljivih grčeva.

7. Promjene raspoloženja

Hormonska neravnoteža uzrokuje da žene pretjerano reaguju na stvari na koje nikada ne bi. Poremećaji hormona dovode do promjena raspoloženja, anksioznosti itd. Zvuči stereotipno, ali za nagle promjene raspoloženje možete okriviti estrogen, progesteron i testosteron.

8. Pojačani ciklusi

Kao što hormonska neravnoteža pojačava jačinu grčeva, tako pojačava i dužinu i količinu menstrualnog krvarenja. Naučnici sa Majo klinike objašnjavaju da hormoni koji utiču na matericu, mogu da dovedu do pojačanog krvarenja kada nisu u ravnoteži.

Šta da radite?

Ako mislite da imate poremećaj hormona i hormonski disbalans, obratite se doktoru koji će vam napraviti plan liječenja ili još bolje potražite rješenje u prirodi..

Broj pregleda:
1.436

Komentari

komentara

2020-04-17
Aura RedakcijaOriginal Article