9 super namirnica koje popravljaju hormonalnu sliku

Brokoli, šumsko voće i zeleno lisnato povrće čiste organizam od “otrovnog estrogena” koji u telo ulazi prerađenom hranom i uzrokuje depresiju i debljanje.

1. Brokoli
Ishrana menja način na koji telo funkcioniše i može uticati na hormonalne probleme. Jedna od takvih namirnica jeste i brokola. Ona obiluje fitohemikalijama di-indolil metanom koji organizam čisti od otrovnog oblika estrogena. Te vrsta estrogena ima u prerađenoj hrani i prsticidima, a unosom u organizam uzrokuje niz hormonalnih promena koje mogu rezultirati promenama raspoloženja, depresijom i nekontrolisanim debljanjem.

2. Batati
Bogati su aminokiselinom triptofan koja smanjuje nivo hormona stresa kortizola. Takođe sadrže i vitamin B6 koji podstiče metabolizam te ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju. Samim time što ih telo sporo probavlja, duže ga opskrbljuju serotoninom. Time se podiže raspoloženje i smanjuje želja za hranom.

3. Losos
Bogat je aminokiselinama i omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju hormone i zadovoljavaju visok udeo dnevne potrebe za proteinima. Proteini su važni jer utiču na hormone i menjaju rad mozga. Jedenjem lososa telo dobija dovoljnu količinu neophodnih nutrijenata čime se smanjuje želja za šećerom, snižava nivo hormona stresa i podstiče pravilna proizvodnja estrogena i testosterona.

4. Grčki jogurt
Bogat je proteinima, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom B6 i kalijumom. Ti nutrijenti smanjuju stres, rizik od drastičnih promena raspoloženja i obim struka. Ne preporučuje se jesti voćne jogurte jer obiluju šećerom koji u trenu podiže nivo energije, ali je jednako brzo i spušta.

5. Šumsko voće
Baš kao i brokoli šumsko voće pomaže telu u uklanjanju otrovnog estrogena koji utiče na raspoloženje i težinu. Ono takođe čisti probavni trakt i jača jetru. Ima nizak udeo šećera što ga čini zdravim dodatkom ishrani. Namirnice bogate šećerom mogu uzrokovati hormonalne promene koje uzrokuju debljanje i predstavljaju stres za organizam. Osim šumskog voća preporučuje se jesti acai bobice, kokos i spirulinu.

6. Bademi
Obiluju magnezijumom, vitaminom B6, kalcijumom i kalijumom koji regulišu metabolizam i raspoloženje. Preporučuje se svaki dan pojesti do 20 badema, naročito kad nastupi neutaživa želja za slatkim. Oni će je utažiti, a neće podići nivo šećera u krvi.

7. Zeleno lisnato povrće
Kelj, zelena salata, poriluk i blitva slično deluju kao šumsko voće i brokoli. Oni telo čiste od otrovnog estrogena koji u telo ulazi kroz prerađenu hranu i pesticide. Jedenjem zelenog lisnatog povrća koje je bogato vitaminima i mineralima smanjuje se nivo hormona kortizola, a jača krvna slika.

8. Kiseli kupus
Čisti jetru i telo od otrovnog estrogena te popravlja krvnu sliku. Ovo je povrće bogato probioticima koji deluju na hormone, uravnotežuju raspoloženje i regulišu probavni sistem, piše “All Women Stalk”.

9. Protein surutke
On je odličan za žene s hormonalnim problemima. Ne sadrži holesterol, masti i laktozu, ali obiluje triptofanom i L-glutaminom koji podstiču proizvodnju glutationa, glavnog antioksidansa u ljudskom telu. Pojačanom proizvodnjom ovog antioksidansa jača se imuni sistem i uravnotežuje udeo testosterona u telu. Najbolje je koristiti proteinski dodatak ishrani koji sadrži steviju, a ne prerađeni šećer.

Izvor: 24sata.hr, Đ.S.

(1 glasova)

 Loading …