Aktinsova dijeta ne prija svakom

Aktinsova dijeta bazirana na smanjenom unosu ugljenih hidrata i povećanom unosu proteina u cilju gubljenja viška kilograma ne bi trebala da se svakome preporučuje. Dr. Klaus-Dieter Lessnau, je opisao zdravstvene komplikacije koje su mogle da se završe smrću kod četrdesetogodišnje pacijentkinje koja je držala Atkinsovu dijetu. Ona je držala Aktinsovu dijetu uz koju je uzimala suplemente. Posle napada disajnih problema hospitalizovana je a kod nje je dijagnostikovana ketoacidoza.

Simptomi bolesti su se pojavili kada se pojavio opasno visok nivo acida nazvanih ketoni u krvi. Ketoni se stvaraju u jetri kada padne nivo insulina u krvi usled izgladnjivanja ili dijabetesa.

Dr. Klaus tvrsi da dijeta kojom se unosi malo ugljenih hidrata, kao što je slučaj kod Atkonsove dijete može da dovede do povećanog stvaranja ketona, pa prema tome Aktinsova dijeta nije bezbedna za svakoga jer kod nekih može da prouzrokuje komplikacije opasne po život.
Ipak većina eksperata tvrdi da je ovakav slučaj veoma redak i da se komplikacije kao što je ketoacidoza ne događaju često.

Navedeni problem verovatno nije bio prouzrokovan dijetom. Prema Dr Gary D. Foster-u ovakav slučaj pokazuje da kada ljudi sa prekomernim brojem kilograma počnu brzo da gube kilograme usled rigorozne dijete bez lekarskog nadzora mogu lako da zapadnu u čitav niz zdravstvenih problema . Odavno je poznato da naglo gubljenje telesne težine nije medicinski opravdano.