BakiIna kuhinju- noćna slatka starinska pogača

Bakina kuhinju- noćna slatka starinska pogača

Evo jedne veoma stare pogače noćna pogača. Zašto taj naziv? Pogača kad se uvije u pletenicu i stavi u pleh pokrije se i ostavi na hladno celu noć i ujutru ide u vruću rernu. Kad ukućani ustanu miriše sjajna mekana mirisna pogača. Da to je pogača naših baka i sačuvaj te je od zaborava.

Potrebno je:

450 gr brašna

100 ml mleka

2 jaja

15 gr kvasca

2 kašike šećera

korica limuna

1 vanilin šećer

2 kašike masti

soli

Priprema:

Umutiti jaja kao za biskvit sa šećerom dodati rastopljeni i nadošli kvasac. Dodati koricu limuna vanilin šećer. brašno, i so. Umesiti glatko mekše testo i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko 30 min.Za to vreme mast isprati u 4 hladne vode .

Naraslo testo podeliti na 3 dela jenu malu lopticu za sredinu i dve veće jednake. Veće razviti jako tanko koliko god može. Premazati sa mašću i posuti suvim groždjem uviti u rolat i rukama još malo razvući. I drugi tako .

Spojiti kraj jedne i druge i ispelesti pletenicu. Ubaciti u podmazan pleh ili obložen pek papirom.

Najmanju lopticu takodje razviti premazati i posuti suvim groždjem uviti sa suprotnih i preseći na sredini pa i nju isplesti i saviti u krug i staviti na sredinu.

Ostaviti na hladnom pokriveno po mogustvu celu noć i sutra ujutru ispeći.

Ja nisam čekala celu noć već 1 sat čim je narasla peći na 180 stepeni C oko 45 min.

Fantastičnog ukusa.

Napomena:

Pošto pogača sadrži šećer mora se voditi raćuna da se pokrije na vreme pri pečenju jer brzo hvata da ne bi izgorela. u vrhu…

Original Article