Bakina kuhinja -Zimnica nije bez njega, sjajan pelat paradajz bez konzervansa

Zimnica nije bez njega, sjajan pelat paradajz bez konzervansa


Potrebno je:2 kr paradajza 1,5 kašičica soli1.5 kašičica šećeramalo listića bosiljkamalo bibera u zrnulovorov list2 tegle od 750 gr sa novim zatvaračem
Priprema:Paradajz ( čeri veći) oprati pa zaseći vrhove u obliku krstića. U šerpu sipati vodu pa kad proključa spustiti paradajz koliko stane. pustiti da vri minut pa vaditi u hladnu vodu. Skinuti ljuskicu i udstraniti dršku oštrim nožem u dubinu.

Na paradajz sipati so i šećer pa lagano izmešati rukama. Tegle dobro oprati, sterilisati na 100 stepeni C pa puniti sa paradajzom ne sasvim do vrha. U sredinu staviti listove bosiljka, biber i lovorov list . Pritisnuti da paradajz pusti sok. Zatvoriti dobro. Staviti u hladnu rernu okrenuti na 90 stepeni C a tajmeer staviti na 90 min. takodje.

Može i na 100 stepeni slobodno tegle neće da puknu. Ostaviti da rerna isključi i pustiti tegle da prenoće i tek ujutru ih izvaditi kad se ohlade. Poklopci tegli će malo ulegnuti što je znak da je vazduh isteran i da je pasterizacija uspela.
Ovako spremljen paradajz može stajati 2-3 godine.Nadam se da je sve bilo jasno i da će te napraviti ovu zimicu na zdrav način bez konzervansa i moći će vam i deca jesti. ..https://www.youtube.com/watch?v=PQaIrhHFmNUOriginal Article