‘Beauty sleep’ nije mit – donosi i ljepotu i zdravlje

‘Beauty sleep’ nije mit – donosi i ljepotu i zdravlje

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA, ZANIMLJIVOSTI

Ako želite izgledati zdravije i privlačnije bolje je da se dobro i kvalitetno naspavate nego da pribjegavate raznim kozmetičkim sredstvima, rekao je dr. John Axelsson.

Neispavane osobe nisu samo manje privlačne, nego su i lošija zdravlja od onih odmornih, objavili su švedski znanstvenici, prenosi BBC.

Znanstvenici sa stockholmskog instituta Carolinska u istraživanje su uključili dobrovoljce kojima su prvu noć dopustili osmosatni san, nakon čega su ih fotografirali, a poslije iduće noći, nakon otprilike 30 sati nespavanja fotografirali su ih ponovno. Ustanovljeno je da neispavanost rezultira fiziološkim promjenama u organizmu, što se vrlo brzo odražava na licu pojedinca. Neispavanost utječe na imunitet te povećava opasnost od infekcija, povišene razine šećera u krvi i povećanja krvnoga pritiska.

Dr. John Axelsson s Odjela za klinička neuroznanstvena istraživanja na institutu Carolinska podsjetio i na posljedice nespavanja kod osoba koji rade noćne smjene – već u dobi od 35 godina kod mnogih se zamjećuje razvoj ateroskleroze.

Privlačno lice znak je dobra zdravlja, objasnio je Axelsson, dodajući kako ono za sobom povlači i seksualnu privlačnost, potencijalni izbor partnera i pomisao na prijenos dobrih genetskih predispozicija.

– Ako želite izgledati zdravije i privlačnije bolje je da se dobro i kvalitetno naspavate nego da pribjegavate raznim kozmetičkim sredstvima – rekao je.

Autori istraživanja rezultate su objavili u časopisu “British Medical Journal”, nadajući se da će oni biti od koristi liječnicima.

Broj pregleda:
1.451

Komentari

komentara

2020-02-27
Aura RedakcijaOriginal Article