Beč – prestonica detlića u Evropi

Beč - prestonica detlića u Evropi 1Seoski detlić Foto: Wolfgang Schweighofer Bearb

Bečlije koji su ljubitelji prirode učestvovali su u projektu brojanja vrabaca i detlića koji je pokazao zašto je glavni grad Austrije tajna prestonica detlića u Evropi.

Veliki detlić je najviše rasprostranjen u Beču i prodire najdublje u centar grada. Može se posmatrati u svim becirkovima u parkovima i unutrašnjim dvorištima. Polovina prijava o detlićima se odnosila na ovu vrstu.

Zelena žuna je takođe rasprostranjena, ali zahteva velike parkove i zelene površine. Jedna trećina prijava se odnosila na zelenu žunu, a svega pet odsto prijava na crnu žunu.

Beč - prestonica detlića u Evropi 2Crna žuna Foto: H. LauermannBeč - prestonica detlića u Evropi 3Poljski vrabac Foto: Hans-Martin BergBeč - prestonica detlića u Evropi 4Veliki detlić Foto: Peter FriesserBeč - prestonica detlića u Evropi 5Vrabac pokućar Foto: Lisa Lugerbauer

Bilo je i dojava o retkim vrstama detlića kao što su srednji i seoski detlić. Devet od deset vrsta evropskih detlića je potvrđeno u Beču u okviru projekta.

Vrabac pokućar je sa 73 odsto prijava najrasprostranjenija vrsta vrapca u Beču. Drugo mesto zauzima poljski vrabac. Jedna trećina vrabaca boravi u žbunovima, dok je samo deset odsto viđeno na drveću.

Tokom proleća je otkriveno 123 gnezda na zgradama, ispod krovova, ispod oluka i u pukotinama na fasadama.

U toku trajanja projekta je 1.280 građana prosledilo 1.927 dojava što je uključivalo 8.500 ptica.

„Ovaj projekat građanske nauke pokazuje koliko su mala zelena ostrva u urbanim sredinama značajna za pojavu i preživljavanje ptica“, objašnjava Jozef Mikocki rukovodilac projekta „U potrazi za vrapcima i detlićima u javnom prostoru“ iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine koji je sproveden u saradnji sa organizacijom BirdLife Austrija.

Original Article