Ovo su najnezdravija pića na svetu

Pixabay.com

Većina nas je odrasla na gaziranim pićima koja su bila zvezda svakog obroka ili slavlja. Danas se roditelji osećaju krivim ako deci ponude takve napitke… I ne greše! Slatka i gazirana pića su postala než​e​ljen gost na stolu, pa se danas i puno manje piju, a njihova potrošnja se iz godine u godinu smanjuje. Ovo je popis najnezdravijih pića.

Čokoladno mleko

Osim ako ga ne konzumirate odmah nakon intenzivnog treninga, imajte na umu da se ne radi o napitku koji je potpuno bezazlen – jedna flašica ovog napitka sadrži oko 21 gram šećera + plus pojačivače okusa.

Sok od brusnice

Znate li da ovo voće ima jako malo kalorija i da je neopisivo zdravo? Pa kako se tako nešto može pretvoriti u nešto nezdravo? Upravo zbog gorkog okusa soka bru​snice, proizvođači dodaju puno šećera kako bi nastao sok.

Napici od pomorandže

Baš kao što postoji lažni sir, sok od pomorandže često nije ono što očekujete – radi se o mešavini vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih hemikalija. Jasno je da zdravstvenih dobrobiti u ovom sirupu nema.

Sok od paradajza

Paradajz može biti voće bogato antioksidansima, ali bilo kakve koristi ovog napitka se gube nakon što se on flašira. Pošto žele da paradajz postane aromatičan napitak, proizvođači dodaju natrijum, pa se pretpostavlja da u jednoj šolji takvog soka u sebe unesete 30 posto dnevne preporučene doze natrijuma.

Velika šolja kafe

Šolja ili dve kafe mogu učiniti dobro za zdravlje, ali razmislite ako vam je prvi napitak ujutro šolja od 2 dcl puna ovog napitka jer, prema rečima stručnjaka, kosti slabe i mogu postati lomljive. Odrasla osoba bi trebalo da unese oko 400 ml kafe u danu, a sve više od toga može uzrokovati razvoj osteoporoze, naglašavaju stručnjaci.

Voda iz flaše

Problem je u poznatom “zločincu” BPA (bisfenola A), hemijskoj komponenti koja imitira hormone i nalazi se u puno plastičnih predmeta. Prema pisanju nekih studija, ova hemikalija može uticati na razvoj raka i plodnost.

Kafa u konzervama

Da istaknemo očito: Pre kupovine bilo kojeg proizvoda, pročitajte što piše na nalepnici. U slučaju kafe u limenci, mnogi će proizvođači dodati puno šećera i mleka kako bi napitak bio ukusniji.

Voda s vitaminima

Iako na njima piše voda, jedna boca ovog pića sadrži oko 120 kalorija, a svaka od njih dolazi od šećera!