Bioflavonoidima protiv Hepatitisa C

Hepatitis C je zarazna bolest jetre, koja pogađa 200 milijuna ljudi u svijetu.

Simptomi hepatitisa C su umor, manjak apetita, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje.

Posljedice bolesti mogu biti oštećenje jetre, ciroza, zatajenje jetre, rak i smrt.

Klasična medicina za liječenje hepatitisa C koristi dva lijeka, koja se uzimaju istovremeno: interferon i ribavirin.

Na žalost ovi lijekovi imaju grozne nuspojave koje uključuju kronični umor, simptome gripe, mučninu, depresiju, anemiju, gubitak kose i mnoge druge.

Zbog nuspojava ovih lijekova mnogi pacijenti ne mogu nastaviti sa terapijom. I ne samo to – terapija djeluje na samo 50% ljudi, dok drugih 50% su prepušteni bolesti.

Ali najnovija istraživanja su pokazala da priroda može napraviti to, što suvremeni lijekovi ne mogu – ubiti virus bez oštećenja zdravih stanica u tijelu.

Znanstvenici na Univerzitetu Kaliforniji u Los Angelesu (UCLA) su otkrili da dva prirodna bioflavonoida – katehin i naringenin – imaju snažno antivirusno djelovanje na tkiva, zahvaćena hepatitisom C.

Bioflavonoidi su pigmenti različitih boja, prisutni u voću, povrću i cvijeću.
Za sada je otkriveno 800 vrsta bioflavonoida. Pretpostavlja se da
bioflavonoidi igraju važnu ulogu u našem zdravlju.

Dr. Samuel Wheeler, profesor patologije jetre na UCLA, predstavio je svoja istraživanja na simpoziju Patologija ozljeda i fibroze jetre u Washingtonu.

Ranije dr.Wheeler je već dokazao da drugi prirodni flavonoid – quercetin – može zaustaviti virus hepatitisa C bez štetnog djelovanja na organizam.

Istraživanja se nastavljaju. Sljedeći korak je testiranje katehina i naringenina na pacijentima sa hepatitisom C prvog stupnja.

Imamo na raspolaganju nekoliko novih prirodnih spojeva, koje ćemo testirati. Dobra vijest je to, što ovi spojevi nisu toksični, nemaju nuspojava i pacijenti ih mogu uzimati u velikim dozama. Bioflavonoidi su obećavajuća terapija, koja može pomoći milijunima ljudi. – kaže dr. Wheeler.

Quercetin

Quercetin je flavonoid koji se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama – jabukama, čaju, luku, orašastom voću, bobičastom voću, kupusu i karfiolu. Možete ga kupiti i u obliku dodatka prehrani u trgovinama zdrave hrane.

Quercetin ima brojne dobrobiti za zdravlje: poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, smanjuje rizik od raka i osteoporoze, pomaže kod alergije, astme i artritisa. Quercetin je prirodni antihistamin i antioksidant.

Katehin

Katehin je prirodni flavonoid. Najviše katehina sadrži zeleni čaj i neke vrste kakaa. U ljudskoj prehrani najvažniji izvori katehina su čokolada, vino, čajevi i povrće.

Katehin ima antioksidativno i antibiotičko djelovanje. Štiti od bolesti srca, moždanog udara, raka i dijabetesa. Mnogi liječnici tvrde da katehin treba biti neizostavan dio naše prehrane, čak ga svrstavaju između vitamina.

Naringenin

Naringenin je flavonoid iz grejpa. U manjim količinama prisutan je u naranči i kožici paradajza.

Naringenin ima anti-upalna i antioksidativna svojstva, jača imunitet, regulira rad metabolizma, potpomaže mršavljenju, smanjuje rizik od raka, visokog tlaka i Alzheimerove bolesti.