Blanš pranje kose: sve o ovom trendu

Blanš pranje kose je najpopularniji trend farbanja kose danas. Potpuno je osvojio svet, a ukoliko ne znate o čemu se radi, u nastavku teksta dobijate sve odgovore.

Sve dame koje imaju tamnu kosu, verujemo da su bar jednom u životu poželele da imaju svetlu nijansu, makar onako malo za promenu. Svi vrlo dobro znamo da se iz tamne u svetlu boju ne izlazi tako lako i da je proces poprilično dug, a put do cilja ponekad može da iziskuje ozbiljna oštećenja, pa čak i opadanje kose .

To se obično dešava zbog jačine hemijskih preparata koji se tom prilikom nanose radi dobijanja željene nijanse, a obično se prvo pribegava upotrebi izbeljivača, dobro svima poznatom blanšu.  Istina je da dosta šteti kosi, ali i jedini uspeva da postigne rezultate.

Trenutno nas popularna tehnika na Tik Toku potpuno razoružava predstavljajući lakši i brži način za izbeljivanje tamnih nijansi i pramenova. Dame i gospodo, bleach washing, odnosno pranje kose u izbeljivaču vam nudi trenutno rešenje. Upravo o njemu, govorimo u nastavku.

Šta je blanš pranje kose?

U pitanju je metoda koja se koristi da se na lakši i brži način uklone tamni tonovi kose, a zatim i dobije odgovarajuća nijansa svetlijeg tipa.

bleach washing

Nije uopšte bezazlena i jednostavna za izvođenje, naročito u kućnim uslovima, jer se kao baza nanosi upravo blanš, koji nepravilnim nanošenjem može dovesti do ozbiljnih oštećenja kose , u nekim slučajevima i do potpunog sagorevanja, hemijskog šišanja i gubitka iste.

Iako na prvi pogled deluje jednostavno i primamljivo, moramo da istaknemo da je itekako nepredvidiva metoda, o kojoj bi trebalo pre postupka, dobro razmisliti.

Glavna razlika, u odnosu na klasičan blanš izbeljivanje je u tome što se blanš inače nanosi direktno na suvu kosu i vremenski interval njegovog zadržavanja na kosi je dosta duži, dok se pranje kose u blanšu obavlja u lavabou, na mokru kosu sa kraćim zadržavanjem. Ovo je velika prednost, s obzirom da je kosa manje izložena hemijskom tretiranju i uništavanju. Kada se blanš pomeša sa vodom, nema mnogo jako delovanje.

Prilikom česte upotrebe čistog blanša, dolazi do potpunog oštećenja i slabljenja kose, gde dlaka vrlo brzo počinje da puca i da, pod dejstvom jakih hemikalija, slabi u korenu. Sigurno ste više puta videli da je nekom kosa pri vrhovima potpuno sagorena i u sebi pomislili: “ Aha, ova se izblajhala!“  To su obično one dobro poznate plave kose, nalik na metlu. Takvim ženama ne bismo preporučili ni blanš pranje, ni obično nanošenje blanša.

Ipak, postoje i one srećnice koje ga, bez problema mogu isprobati. O tome ćete čitati u narednim redovima.

Kome je namenjeno blanš pranje kose?

Znajući da je blanš jak hemijski preparat koji u osnovi sadrži amonijak, koji ulazi u kutikulu dlake i menja joj strukturu, lako i uspešno otklanja pigment iz kose, pa zato i brzo postiže tražene rezultate, možemo reći da se ne može preporučiti baš svima.

Kao takav, osim što uklanja pigment i menja boju, on vidno loše utiče na kvalitet kose.

Mogu da ga isprobaju dame koje imaju izuzetno jaku, gustu i kvalitetnu kosu, isto tako i one koje se do sada uopšte nisu izlagale čarima farbanja kose.

Jedino takva kosa može da izdrži sve štetne efekte amonijaka, a da opet izađe lepa i neoštećena, sa dobijenom željenom nijansom.

Naravno, blanš pranje nije preporučljivo raditi često, pa čak ni kada je u pitanju kosa jakog kvaliteta. Što se češće upotrebljava, veći je rizik da se naruši kvalitet i izgled kose i frizure u globalu. Vrlo dobro znamo koliko je izgled kose bitan za samopozdanje jedne žene.

Da bi kosa ostala negovana i lepa, i nakon tretmana blanšom, a i inače, potrebno je da je negujete što prirodnijim sredstvima za negu, šamponima bez sulfata, i dobro je nahraniti prirodnim serumom i maskom za obnavljanje i regeneraciju.  U suprotnom, za kratko vreme se može desiti da kosa izgubi na kvalitetu, postane slaba i počne jako da opada. Ne kažemo da se ni tada ne može naći rešenje, ali je bolje sprečiti nego lečiti.

Pravi primer toga je Irena, koja je svoju kosu umalo skroz izgubila, jer je stalno izlagala raznoraznim tretmanima, koji su je toliko oštetili, da su joj se pojavili problemi i sa peruti i sa opadanjem. Neko vreme je to trajalo, dok nije naišla na nešto što joj je kosu spasilo i vratilo joj stari izgled, a još bolji kvalitet. Ona sada više nema perut, kosa joj ne opada, pojavile su se brojne nove vlasi koje rastu iz korena i kosa je prosto sjajna i blistava. Ukoliko vas zanima njena priča i kako i vi možete oporaviti kosu, kliknite na ovaj link: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

A da ne biste prošle kao mnogi koji su ovome neoprezno prišli, predlažemo da se dobro informišete o blanš pranju, jer zaista nije naivno ni malo, naročito ako razmišljate da ga radite kod kuće. Pročitajte da se niste negde u nastavku opisa pronašle.

Kome NIJE namenjen bleach washing?

Blanš pranje kose nije namenjeno svima onima koji imaju slabu i tanku kosu po prirodi. Takođe, ne preporučuje se ni devojkama koje su svoju kosu već tretirale različitim tretmanima, poput farbanja, minivalom, osobe koje imaju osetljivu kožu glave, jer vrlo često može doći do neprijatne alergijske reakcije u vidu crvenila, otoka i peckanja. Mogu se otvoriti i ranice po koži. 

Najadekvatnije je da se stavi na kosu koja nije ni sa čim tretirana i to samo na krajevima. Tada se dobija popularna frizura današnjice, tzv balajaž. 

Kod nepravilnog korišćenja blanša, može doći do nepovratnog oštećenja kose, koja najpre postaje suva i lomljiva, a zatim dolazi i do potpunog gubitka vlasi. Može doći i do različitih stanja alopecije, gde je lečenje iscrpno i dugotrajno.

Da li je bezbedno raditi blanš pranje kose?

Ne možemo sasvim pouzdano reći da je bezbedno, ali ni da nije.

Ako slušamo savete naših poznatih frizera koji ovaj tretman u svojoj svakodnevnici redovno primenjuju, a oni kažu da ga treba izbegavati u širokom luku, možemo zaključiti da se ne radi o pouzdanom tretmanu. Ili bar, kako oni kažu, nije bezbedno raditi ga u kućnim uslovima, jer je proces jako nepredvidiv i nepouzdan.

Neko ko je laik i ne poznaje dobro materiju, neće odrediti dovoljnu količinu blanša, isto tako ni vode, pa se u najblažoj meri neće postići željeni rezultat. To je nešto najmanje što treba da nas plaši, ona druga strana, sagorevanja vlasi je opasnija. Mnoge dame su počele na ovaj način na skidaju boju sa kose koja im se ne dopada ili im je iz nekog razloga dosadila, i sve češće se upuštaju u menjanje boje, jer su shvatile da je za čas posla mogu skinuti.

Blanš pranje kose, postupak

Još jednom ćemo, kao što smo i gore naglasili, reći da je najbolje da blanš pranje ne radite sami u svojoj kući, osim ako niste frizer po struci i radite već taj posao. Ostavite taj posao profesionalcima i prepustite se bez razmišljanja. Ako vas zanima kako izgleda sam postupak, čitajte dalje.

Najpre ćete se smestiti u udobnu frizersku kožnu fotelju i sesti na mesto ispred lavaboa. Frizer će vam pokvasiti kosu. U posebnoj plastičnoj posudi će napraviti mešavinu blanša i hidrogena, koji se nanose zajedno u onoj razmeri koja odgovara upravo vašim željama i zahtevima za promenu stajlinga kose. U zavisnosti od toga šta želite da uradite sa svojom frizurom, kao i od dužine same kose se vrši odabir jačine blanša, kao i hidrogena, i sama njihova razmera. Obično je ta razmera 1:2.

pranje kose blanšom

Smesa od amonijaka koju je frizer pripremio se nanosi na mokru kosu i ravnomerno raspoređuje po celoj kosi, ako ste vi tako tražile.

Neka opšta preporuka frizera je da se blanš ne stavlja po celoj dužini, već da se nanese od sredine prema krajevima, kako bi se, što je moguće više, izbegle alergijske reakcije.

Vreme držanja takođe zavisi od toga kakav se efekat na kosi traži, tako da je i ta procena ostavljena stručnim licima.

Nakon tretmana, kosa se detaljno ispira prirodnim, blagim šamponom bez sulfata, mlakom vodom, i ne suši se fenom, već se ostavlja da se osuši prirodnim putem.

Nekoliko nedelja posle tretmana nije preporučljivo koristiti nikakve aparate koji reflektuju toplotu, da ne bi došlo do pojačanog oštećenja vlasi.

Trebalo bi još naglasiti i to da se ne mogu očekivati potpuno jednaki rezultati kao kod običnog blajhanja, jer se blanš meša sa vodom i samim tim ima slabije delovanje. Sve drugo, mu ide u prilog.

Bleach washing kod frizera – cena

Ako govormo o stručnosti i znanju, i postizanju željenih rezultata, bez dugotrajnog oštećenja kose, cena je najmanje važna i presudna stavka. Nemerljiva u odnosu na sve drugo.

Obična jedna kesica blanša košta oko 250 dinara, zavisi da li farbate celu kosu ili samo neke delove zavisi i količina koja će vam biti potrebna. Komplatan set za blajhanje može se nabaviti u proseku za oko negde 1500 dinara i ako računamo ruku frizera, otprilike će biti potrebno izdvojiti negde oko 2500 dinara za ovu tehniku farbanja. To se, morate priznati, ne razlikuje drastično ni od drugih vrsta farbanja i stilizovanja kose.

Blanš pranje kose kod kuće

O ovome smo već dosta govorili. Nije preporučljivo da radite blanš pranje kose u kućnim uslovima, naročito ako nemate prethodnih iskustava u tome, jer posledice mogu biti fatalne po kosu.

Nije cilj ni da se uplašite, pa da ne dobijete nikakav rezultat, jer ste onda em izgubili vreme, em potrošili uzaludno novac.

Istina je da sada internetom kruže primamljivi snimci, koji prenose sve to sa lakoćom, ali imajte na umu da i oni mogu biti montirani i namešteni kako bi stekli popularnost. Ne verujte baš svemu što vidite.

Bolje vam je da, ako ste već odlučile da odradite blanš pranje kose, potražite frizerski salon i prepustite se stručnim rukama, bez daljeg razmišljanja. Možda ćete platiti koji dinar više, ali je to neznatno u odnosu na sve rizike koje nosi da to uradite same kod kuće i što bi kasnije moglo da vas košta dok oporavite kosu.

Efekat ovog pranja

Kada govorimo o efektima blanš pranja, ukoliko imate svetlu boju kose, vrlo lako možete preći u čistu plavu, jer je blanš pranje dovoljno jako da uništi čak i najmanje žute tragove. 

Ukoliko je vaša boja kose tamnije nijanse, blanš pranje će vam omogućiti do čak tri puta svetliju nijansu, a uz pomoć plave farbe, kao dodatka, bez problema možete preći u plavo.

Imajte na umu i to da ćete sigurno dobiti efekat koji ste pre tretmana i želele, jer će vam bleash washing to i omogućiti, pa ćete na kraju svega izaći kao pobednik. Neizvesno je da li ćete to postići odmah nakon prvog tretmana, ali će vaš frizer znati tačno koliko će pranja biti potrebno da se dođe do željene boje, bez nekog jako štetnog efekta po kosu. Izaberite nekog u koga imate potpuno poverenje i ne razmišljajte o posledicama.

Read More