BOLAN I NAPET STOMAK? Pomaže masaža pupka

BOLAN I NAPET STOMAK? Pomaže masaža pupka

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Izliječite se iznutra! Jednostavnim pokretima oslobodite potisnute emocije koje uzrokuju ovaj problem i loše utiču na zdravlje

Većina nas ima stegnut stomak ne zategnut kao, na primjer, Kristijano Ronaldo, već iznutra stegnut emocijama koje potiskujemo i skrivamo i od drugih i od sebe. Bilo da potiču od brige, tuge, straha ili bijesa, ove emocije stvaraju energetske blokade i napetost u stomaku, što uzrokuje bolove i oboljenja, naročito u sistemu reproduktivnih organa i organa za varenje.

Ako vam ovo zvuči poznato, onda je možda odgovor za vaše probleme chi nei tsang – kineska abdominalna masaža u kojoj je fokus na pupku i unutrašnjim organima. Njome se otklanja napetost u stomaku i unutrašnjim organima, čija energetska blokada izaziva različita oboljenja. Ova masaža je lagana i spora, ali djeluje na dubinskom nivou i stvara osjećaj potpune opuštenosti, usljed čega se lakše oslobađamo potisnutih emocija koje izazivaju unutrašnju napetost.

Duga tradicija

Zasnovana na principima kineske medicine, masaža chi nei tsang praktikovana je prije 2.000 godina među taoističkim monasima u Kini radi detoksikacije i oslobađanja negativnih emocija, a s ciljem duhovnog prosvjetljenja. Pomoću trbušne masaže lakše su se povezivali sa svojom lucidnošću, koja, kako se smatra „počiva“ u stomaku. Prevedeno na jezik današnjih potreba i načina života, oslobađajući negativne emocije, lakše se povezujemo sa svojom intuicijom, onim unutrašnjim glasom i osjećajem koji nam govore šta je dobro, a šta loše za nas.

Problem sa stegnutim stomakom

Napetost stomaka izaziva brojne zdravstvene probleme, među kojima su najčešći konstipacija, nadimanje i sindrom iritabilnog crijeva menstrualni bolovi problemi sa začećem. Masaža stomaka takođe je vrlo učinkovita za liječenje određenih simptoma menopauze i ublažavanje postporođajnih bolova i nelagoda. Abdominalna tenzija dovodi i do pomjeranja mjesta organa. Chi nei tsang na nježan način, upravo otklanjajući napetost, omogućava da se organi bezbolno vrate na svoje mjesto. Preko stomaka, blagotvorna dejstva ove masaže prenose se na sve sisteme organa u tijelu: digestivni, respiratorni, kardiovaskularni, limfni, nervni, enokrini, urinarni, reproduktivni, mišićno-koštani, kao i na akupunkturne meridijane.

Nježan tretman

Tokom masaže, leži se na leđima, otkrivenog stomaka terapeut ispituje zonu oko pupka i provjerava je li on okrugao, centriran, napet ili ispupčen, na osnovu čega dobija informacije o onome šta treba postići masažom. Zatim se prelazi na nježnu masažu stomaka uljem, kad se masiraju i unutrašnji organi. Masaža se vrši kružnim pokretima oko pupka i prema njemu.

Ako se pitate kakav je osjećaj dok vam neko masira stomak, odgovor djelimično zavisi i od „otvorenosti“ ličnosti. Nekima je to neobično i pomalo neprijatno, ali što je osoba otvorenija za pozitivno iskustvo i spremnija da se opusti, masaža će joj više prijati. Većina ljudi utone u blaženi polusan dok im se masira zona oko pupka, dok posebno napete i nepovjerljive osobe mogu osjetiti nelagodu. Masaža stomaka može iznijeti na površinu „nesvarene“ emocije, što se tokom trtmana ponekad manifestuje u vidu suza ili bijesa, ali je i to svakako pozitivna reakcija, jer se mnogo veća šteta načini ako te emocije ostanu zatvorene u nama.

Probajte sami

Svakog dana posvetite pet do deset minuta nježnoj masaži stomaka – i vrlo bzo ćete primjetiti promjene nabolje. Lezite na krevet, postavite kažiprst na pupak i pomjerajte ga u smjeru kazaljke na satu. Zatim istim pokretima kružite oko pupka.

(aura.ba)

Broj pregleda:
1.655

2021-01-30
Aura Redakcija