Ana (35) imala je četiri spontana pobačaja: A onda joj se desilo nešto što događa jednoj od milion žena

Majka iz Masačusetsa rodila je dva para jednojajčanih blizanaca, što je vrlo redak slučaj koji se događa jednom u 10 miliona trudnoća

U Opštoj bolnici Masačusets u Bostonu Ana Ešli Nes je rodila četvorke, dva dečaka i dve devojčice. 

– Kad bi igrala lutriju, ako je ovakve sreće, bila bi jako bogata. Ovo je izuzetno redak porođaj sa kojim će se retki medicinski radnici susresti – komentarisao je dr Ahmet Baščat, direktor Centra za fetalnu terapiju, za časopis “People”.

On je objasnio kako nastaje ovakav fenomen.

“Ovo se događa kada su dve jajne ćelije oplođene u isto vreme i onda se svaka oplođena jajna ćelija ponovno podeli”, rekao je dr Baščat.

Budući da svaka podeljena jajna ćelija ostaje zatvorena u sopstvenoj posteljici, za razliku od tradicionalnih četvorki, gde bi svako dete predstavljalo zasebno oplođenu jajnu ćeliju i bilo zatvoreno zasebno, rezultat su dva para jednojajčanih blizanaca.

Bebe su rođene u 28. nedelji trudnoće, 12 nedelja ranije od punog termina i predviđa se da će barem osam nedelja provesti na odeljenju intenzivne nege novorođenčadi.

Mama Ešli je u bolnici bila od 6. jula na održavanju trudnoće.

Inače, ova žena je već majka jedne ćerke, a imala je četiri spontana pobačaja i nije očekivala da će roditi još dece. Nažalost. jedna beba nije preživela.

Read More