Bolne posledice oboljenja nosa i sinusa

Glavobolje i bolovi u predelu lica mogu imati zaista širok spektar mogućih uzroka. Jedan od relativno čestih su oboljenja nosa i sinusa, pa je zato potrebno razumeti i prepoznati njihove osnove karakteristike i simptome.

Pored trigeminalne neuralgije, cluster glavobolje, migrene, atipičnog facijalnog bola i trigeminalnih autonomnih cefalgija, u predelu lica se mogu javiti i bolovi usled oboljenja nosa i sinusa. Ovi bolovi čine oko 20 odsto svih bolova u licu.

Najčešće se radi o akutnim bolovima, koji prolaze sa izlečenjem osnovnog oboljenja. Samo u retkim slučajevima, oni mogu imati hronični karakter. Na osnovu sopstvenog kliničkog iskustva, izdvojio sam oboljenja koja najčešće izazivaju ovakve bolove i zbog kojih se pacijenti u Srbiji često javljaju otorinolaringologu.

Bol usled zapaljenja nosa i sinusa

Prvi simptomi zapaljenja sinusa (sinuzitisa) su otežano disanje kroz nos, oslabljen miris i sekrecija (curenje) iz nosa. U periodu od oko sedam dana od početka infekcije gornjih disajnih puteva, razvija se slika akutnog zapaljenja sinusa, praćena izraženijim simptomima. To su gnojna sekrecija iz nosa, povišena temperatura, a ponekad i bol u licu i glavobolja.

Suprotno uobičajenom mišljenju da je upala sinusa (sinusitis, sinuzitis) uvek praćena bolom, oko 80 odsto pacijenata sa klinički jasnom upalom i dokazanom gnojnom sekrecijom, ne oseća nikakav bol.

Bol u licu uzrokovan sinuzitisom je jednostran (na strani upale), jak je i udružen sa povišenom temperaturom i zapušenim nosem. Ukoliko je upalom zahvaćen gornjevilični (maksilarni) sinus, bol se može proširiti i na zube. Kod zapeljenja klinistog (sfenoidalnog) sinusa, bol je lokalizovan u temenu. Pogoršanje ovog bola nastaje u situacijama koje pogoduju blokadi prirodnih otvora sinusa, onemogućavajući tako njihovo adekvatno pražnjenje. Takve situacije su, primera radi, let avionom i skijanje.

Pored toga što se javlja kod akutnih, bol u licu može biti posledica i hroničnih zapaljenja nosa i sinusa. Naime, u fazama aktivacije hronične upale, dolazi do zatvaranja sinusnih otvora i poremećaja njihovog pražnjenja.

Lečenje

Najbolji način lečenja bola uzrokovanog upalom nosa i sinusa je otklanjanje samog uzroka bola, odnosno izlečenje upale. Inače, lečenje može biti konzervativno i hirurško. Konzervativno podrazumeva primenu antibiotika prema antibiogramu – određuje se bakterija uzročnik upale i primenjuje antibiotik na koji je ona najosetljivija.

Hirurško lečenje podrazumeva endoskopsku intervenciju, pri čemu se uz pomoć minijaturne kamere, kroz prirodne otvore, ulazi u sinuse i radi drenaža (pražnjenje), bez dodatnih otvora. Ova intervecija je precizna, minimalno invazivna, efikasna i praćena je brzim postoperativnim oporavkom.

Retenciona (zastojna) cista

Retencione ciste se često sreću u sinusima. Prema istraživanjima rađenim u SAD, oko 30–40 odsto ukupne populuacije ima ovakve ciste. Najčešće se registruju kao slučajan nalaz pri snimanjima glave – uglavnom nisu praćene nikakvim tegobama koje bi ukazale na njih.

Međutim, retencione ciste ponekad mogu biti praćene bolom u licu i glavoboljom, a takvi simptomi se uglavnom sreću kod cisti većih dimenzija. Bol može biti direktna posledica same ciste, koja svojim rastom pritiska bolno osetljive strukture, ili može nastati indirektno, useled začepljenja sinusnog otvora i poremećenog pražnjenja (drenaže).

Lečenje

Lečenje retencionih cisti je hirurško. Endoskopskom intervencijom, korišćenjem minijaturne kamere, kroz prirodne otvore dolazi se do ciste i ona se odstranjuje.

Polipi u nosu

Polipi su dobroćudni sluzokožni izraštaji u nosu koji, zavisno od veličine i broja, blokiraju prolaz vazduha i otežavaju disanje. Osobe koje imaju polipe su tako sklonije zapaljenima nosne sluznice, a često imaju i poremećaj mirisne funkcije.

Polipi sami po sebi nisu uzročnioci glavobolje, niti bola u licu. Osobe sa nosnom polipozom jesu sklonije glavoboljama, ali je to posledica hroničnog problema sa disanjem usled zapušenosti nosa. Polipi mogu i blokirati sinusne otvore, što izaziva zastoj u drenaži (pražnjenju) sinusa, a to dovodi do upale i bola u licu.

Lečenje

Polipi se odstranjuju hirurškim putem. Kada se odstrane, disanje i praženjenje sinusa se vraćaju u normalnu funkciju, čime prestaju bolovi i smanjuje se mogućnost novih upala.

Vakuum glavobolja

Vakuum glavobolja nastaje u uslovima izloženosti promenama vazdušnog pritiska pri zapušenom nosu. “Idealna situacija” za pojavu ove glavobolje jeste let avionom.

Naime, isušeni vazduh u avionu, usled klimatizacije, dovodi do suvoće nosne sluznice i zapušenja nosnica. S druge strane, pri podizanju i spuštanju aviona, dolazi do promene pritiska i posledičnog vakuum fenomena u čeonom sinusu. Posledica je jaka, ponekad pulzirajuća glavobolja, u regiji čela i oko očiju.

Lečenje

Deblokada disajnih puteva nosa, recimo pomoću kapi, uglavnom brzo rešava problem ovog bola. U izuzetno upornim slučajevima vakuum glavobolja, a kod osoba čiji posao zahteva situacije poput leta avionom, hirurški se otklanja srednja nosna školjka, što dovodi do proširenja nosnih hodnika i sprečavanja vakuum glavobolje u dužem periodu.