Home Uz kafu „Živimo u Srbistanu“: Šta znači kada se ime države završava na ‘stan’ i zašto ovaj sufiks nosi negativnu konotaciju?

„Živimo u Srbistanu“: Šta znači kada se ime države završava na ‘stan’ i zašto ovaj sufiks nosi negativnu konotaciju?

0
„Živimo u Srbistanu“: Šta znači kada se ime države završava na ‘stan’ i zašto ovaj sufiks nosi negativnu konotaciju?

"Živimo u Srbistanu": Šta znači kada se ime države završava na 'stan' i zašto ovaj sufiks nosi negativnu konotaciju? 1EPA-EFE/MONIRUL ALAM

Nažalost, sufiks „stan“ je dobio loše konotacije, zbog čega je čak i predsednik Kazahstana Nazarbajev želeo da promeni ime zemlje…

Koliko zemalja možete da navedete a da se njihovo ime završava na -stan?

Ako ne možete da se setite, mi ćemo vam pomoći. Ima ih sedam, a to su: Avganistan, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Ovome možemo dodati Kurdistan ili Tatarstan, republiku u Ruskoj Federaciji čija polovina stanovništva čine Tatari.

Ali da li ste se ikada zapitali šta zapravo znači stan? To je sufiks koji ima svoj koren u persijskoj reči istan, što označava zemlju, prostor na kome se stoji.

Tako bi Uzbekistan bio „zemlja Uzbeka“, dok bi Pakistan značio „zemlja čistih“ jer ta reč znači čistoću, besprekornost. U Iranu ili Turskoj domaći termin za Hrvatsku, na primer, biće Hrvatistan, a za Srbiju Serbistan.

Štaviše, u slovenskim jezicima stan znači naseljeni objekat ili, u modernijem smislu, apartman. Mogli bismo povući paralelu sa sufiksom land, što znači zemlja, pa dobijamo England, Finland, Iceland, Thailand, Ireland, Deutschland i sl.

Nažalost, sufiks stan je poprimio loše konotacije, pa ga često koristimo da opišemo nerazvijene države u kojima nema demokratije.

Svojevremeno se čak i predsednik Kazahstana Nazarbajev žalio da bi ime zemlje trebalo promeniti u „Kazah Eli“ – što bi takođe značilo „Kazahstanska zemlja“, samo bi bolje zvučalo i možda bi privuklo više stranih investitora ako bi se barem nominalno udaljili od regije.

S druge strane, neotkrivene lepote ovih destinacija inspirisale su i brojne turističke izlete koji objedinjuju nekoliko „stanova“ u cilju razbijanja predrasuda.

Šteta bi bilo da moraju da promene ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Original Article

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here