Bubuljice na preponama i kako da im stanete na put!

Bubuljice na preponama i kako da im stanete na put!

Bubuljice na preponama i kako da im stanete na put!

Autor: Ivana Stojanović

Kako da bubuljice na preponama nestanu? Pre svega, važno je da znate šta je dovelo do njih. Otkrijte i konačno rešite problem!

Kao da činjenica pojave bubuljica nije dovoljno stresna, dešava se često da se one pojave i na nekim veoma nezgodnim mestima. Takvo nezgodno mesto često su prepone.

Nimalo jednostavna situacija, s obzirom na to da svako problem na ovom delu tela može ukazivati na neka ozbiljna oboljenja i probleme. Bubuljice na preponama se mogu javiti iz više različitih razloga, a mi smo danas tu da se osvrnemo na neke od njih. Pre svega, tu smo da ukažemo na najbolja moguća rešenja.

Zašto nastaju bubuljice na preponama?

Kao što smo već napomenuli, postoji više razloga zbog čega se, naročito kod žena, javljaju bubuljice na preponama.

Prvi razlog – folikulitis

Kao što i pretpostavljate, folikulitis ima veze sa folikulom dlake.

Folikulitis predstavlja upalu folikula dlake.

Sada treba objasniti zbog čega se takva upala javlja. Iza ovoga je nekoliko razloga.

  • Brijanje prepona doprinosi da se pore otvore, tako da je veća verovatnoća da bakterije napadnu folikul dlake. Zato se brijanje smatra jednim od razloga pojave bubuljica.
  • Nošenje uske odeće takođe može biti uzrok folikulitisa jer se tom prilikom koža tare i dolazi do različitih vrsta upala. Konkretno, kad se upali preponski deo, dolazi do folikulitisa.
  • Posekotine ili rane na preponama najčešće se javljaju usled brijanja. I one mogu biti uzrok prodora bakterija, samim tim i nastanka folikulitisa.
  • Neadekvatni preparati za ličnu higijenu, kao i nesprovođenje lične higijene, takođe mogu biti razlog nastanka folikulitisa. Pažljivo birajte proizvode koji neće iritirati kožu i neće stvarati upale. Takođe, vodite računa o tome da vam se znoj ne taloži na ovom delu tela, jer je on može dovesti do folikulitisa.

Drugi razlog – kontaktni dermatitis

Iz naziva vidite da ovo oboljenje ima veze sa kontaktom.

Kontaktni dermatitis predstavlja pojavu na koži koja je nastala usled kontakta sa nekim alergenom.

Alergen mogu biti različite, pre svega hemijske supstance. Tu spadaju sapuni, kupke, losioni, deterdženti i razne druge vrste mirisnih kozmetičkih stvari koje svakodnevno koristimo.

Vrlo često se dešava da se kontaktni dermatitis pojavi u vidu bubuljica na preponama.

Nekad problem sa bubuljicama nije lokalizovan na jedno mesto, nego se javlja po celom telu. Jana je imala takav problem. Bubuljice svuda i bila jako opterećena time dok nije pronašla rešenje koje je je njenu kožu ne samo očistilo od bubuljica, već doprinelo tome da ona bude blistava, zdrava i nežna svakoga dana. Više se ne odvaja od njega, iako joj bubuljice nisu pretnja. Šta je to njeno rešenje? Saznajte iz njene lične priče koja je na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Bitno je samo da prvo napravite razliku…

Bubuljica na preponi ili urasla dlaka?

Ponekad je teško primetiti razliku između bubuljice na preponi i urasle dlake. Razlog tome je činjenica da su ove dve pojave veoma slične.

Već smo pojasnili zbog čega se bubuljice mogu javiti na preponama. Svima je jasno da mora postojati neki izazivač bubuljica. Jedan od tih izazivača jeste i brijanje dlaka, to jest sve vrste depilacija.

Kada depiliramo dlake u pravom smislu reči, onda ih čupamo iz korena. Prilikom ponovnog rasta, dlaka zapne onda kada treba da prodre kroz kožu i tada dolazi do urastanja dlaka.

Obavezni pratilac urastanja dlaka svakako su i bakterije, koje se na tom osetljivom mestu, otvorenoj pori, javljaju. Urasla dlaka zapravo deluje kao bubuljica. Crvena je, otečena,iritirana i često ima beli iscedak.

Saznajte više o bubuljicama posle depilacije.

Jedina razlika između bubuljice na preponi i urasle dlake je u tome što kod uraslih dlaka imamo dlaku u bubuljici, a inače je nemamo. Uraslih dlaka je uglavnom mnogo manje na preponama nego bubuljica.

Bubuljice ako se jave, one će se javiti u nekim grupama. Urasla dlaka je uglavnom jedna i usamljena.

Nijedno ni drugo ne preporučujemo da cedite. To inače savetujemo za sve vrste bubuljica, ali ovde naročito.

Prepone su osetljivo mesto, puno žlezda, tako da možete napraviti mnogo veliki problem ako ceđenje bude nesmotreno.

Bubuljice na preponama kod muškaraca

Mnogo je ređi slučaj da se bubuljice na preponama jave kod muškaraca nego kod žene. Razlog tome je depilacija koju žene često obavljaju. Kod muškaraca, ako i ima depilacije, ona nije toliko česta. To je povremeno uklanjanje dlaka.

bubuljice na preponama kod muškaraca

Ipak, često se dešava da razne mehaničke stvari utiču na to da se i kod muškaraca na preponama bubuljice ipak jave. Kod njih je prisutno i jače znojenje, što često dovodi do nastanka bubuljice. A još jedan vrlo važan razlog je i taj što muškarci ne biraju pažljivo kozmetičke preparate koje koriste.

Umemo često da se našalimo na njihov račun kako oni koriste šampon i kao sredstvo za pranje kose, i kao gel za tuširanje: Takođe, kao kupku i kao depilaciono sredstvo. Sada nam nije ni čudno što do ovakvih pojava kod muškaraca dolazi.

Bubuljice na preponama kod žena

Nažalost, žene su sklonije bubuljica na preponama. Razlozi su višestruki.

Prvi među njima je česta depilacija ili brijanje. Kulturološki je tako, gotovo već jednu deceniju, ženama striktno nametnuto, da su dlačice bilo gde na telu, naročito u predelu prepona, apsolutno neprihvatljive.

I šta će, žene gotovo svakog dana briju svoje prepone i tako rizikuju različite vrste infekcija. Mnoge od njih rezultiraju upravo bubuljicama. Postoje pokreti žena u 21. veku koje se opiru ovoj vrsti nepisanog pravila, a i dalje su u manjini.

Drugi razlog nastanka bubuljice na preponama jeste tesna odeća. Materijali od kojih su napravljeni odevni predmeti ponekad su vrlo nekvalitetni i to jako utiče na našu kožu. Prvenstveno vodite računa o tome da vam veš bude isključivo od pamučnih materijala, s obzirom na to da je on u konstantnom kontaktu sa vašim preponama.

Znojenje leti je takođe jedan od razloga. Može se rešiti na razne načine, ali biće reči i o tome.

Bubuljice na preponama od brijanja

Ove bubuljice su toliko česte, da smatramo kako nema ženske osobe koja ih nije barem jednom iskusila. Ako spadate među te srećnice, blago vama!

Bubuljice na preponama češće se javljaju kod onih žena koje imaju kovrdžave dlake, kao i kod onih žena koje imaju jake dlake.

Kod brijanja prepona najvažnije od svega je da:

  • redovno menjate brijač kojim se brijete
  • koristite neki gel ili penu za brijanje

Ako se brijete jednim te istim brijačem više puta, on se istupi. Kažu da je optimalno brijati se jednim te istim brijačem tri do deset puta.

Kako ga testirati? Tako što proverite da li je i dalje dovoljno oštro sečivo. Ako nije, vreme je za bacanje.

Stari brijači dobre su podloga za razvoj bakterija, tako da ih i zbog toga treba često menjati.

bubuljice na preponama posle brijanjaAko se brijete na suvo, to je takođe razlog za pojavu bubuljica na preponama. Brijač ne klizi dovoljno, on tare kožu. Tako se stvaraju razni useci pogodni za razvoj bakterija. Iz toga proizilaze i bubuljice na prepoznama od brijanja.

Oko svega ovoga morate voditi računa ako ste se opredelili baš za brijanje, a ne za depilaciju.

Potkožne bubuljice na preponama

Jedna od vrsta bubuljica koja se mogu javiti na preponama jesu i potkožne bubuljice. Ponekad su vrlo neprijatne, bolne, ponekad čak i svrbe. One sa sobom nose još neke rizike, zato je važno da se njima podrobno posvetimo.

Potkožne bubuljice, naime, mogu vam se učiniti običnim. Šta to znači? Može vam se učiniti da se nešto ispod te bubuljice da iscediti. To nije tačno. One zaista mogu ispod nešto dubljeg sloja kože imati beli ispun, limfu ili drugu vrstu tečnosti, u manjoj ili većoj meri, ali se ona ne može iscediti. Koža koja je debela joj to ne dozvoljava.

Ljudi su skloni tome da čačkaju i stiskaju te bubuljice, u nadi da će nešto izaći. Tako se stvaraju čvorovi ili ciste.

To je posebna vrsta bubuljice, cistične akne, koja predstavlja nešto ozbiljniji problem na koži prepone. Ona je neka vrsta poremećaje žlezde. Često se dešava da se poremeti situacija sa kapilarima u slučaju ovih promena. Onda takva cistična bubuljica može non-stop da krvari.

Dobra vest je da je promena benigna, ali iziskuje lekarski pregled. U suprotnom, može da preraste u ozbiljnije stanje. Kako biste izbegli ovakve probleme, nemojte čačkati potkožne bubuljice.

Stvari prepustite profesionalcima ili odgovarajućim preparatima koji vam mogu pomoći.

Gnojne bubuljice na preponama

Čim se pomene gnoj, znate o kakvoj bubuljici se radi. Ne grešimo ako kažemo da je ovakva vrsta bubuljica ona koja najviše plaši ljude sa bubuljicama.

Razloga zato ima.

Ove bubuljice su vrlo velike, po nekom napisanom pravilu. Imaju materijal za ceđenje i takođe su bolne na dodir. Vrlo loša stvar kod njih je to što, ako ih ne iscedite dobro, mogu da se vrate. Znate već, koren bubuljice mora biti uklonjen kad se ona cedi.

Gnojne bubuljice nastaju usled trenja, pre svega preponskih žlezda. Koža na tim mestima se upali i pocrveni. Neretko tu ima i dosta znoja. Odlična atmosfera i podloga za stvaranje gnojne bubuljice.

Gnojne bubuljice takođe nastaju na mestu gde je pora bila otvorena, a u nju se nataložila velika količina prljavštine. Nečistoća ima svuda, pa i na odeći i u tkaninama koje nosimo. I eto, gnojna bubuljica je formirana.

Sa njom, kao i sa potkožnim bubuljicama treba biti pažljiv. Njih ne smete stiskati na silu, ali ih morate iscediti. Zato čekajte da one lepo sazru i da budu spremne za izbacivanje nepogodnog sadržaja napolje.

Naravno, mere predostrožnosti u vidu higijene i dezinfekcije, ne smeju da izostanu.

Kako ukloniti bubuljice na preponama?

Nema tu mnogo filozofije. Bubuljice na preponama se otklanjaju pre svega dobrim i kvalitetnim preparatima.

Nije ih uvek lako pronaći, ali je moguće. Ti preparati bi trebalo da budu bez štetnih sastojaka u kozmetici. Dakle, što manje hemije, a što više prirodnih sastojaka. Pisali smo o prirodnim preparatima za bubuljice.

Takva sredstva su se pokazala najbolje ne samo protiv bubuljica, nego i za negu kože uopšte. Čitajte deklaraciju kada kupujete bilo koji proizvod i vodite računa najpre o sastavu.

Takođe, izbegavajte sve moguće uzročnike nastanka bubuljica u tom periodu. Brijanje smanjite na minimum. Znamo da ovo nije lako, ali postoje i drugi načini da se dlačice otklone. Ne izlazite na sunce dok se situacija sa bubuljicama ne spreči.

Izbegavajte usku odeću koja će dodatno iritirati bubuljice.

Prilagodite ishranu protiv bubuljica. Izbacite masnu i začinjenu hranu, a ugljene hidrate svedite na minimum. Pijte puno vode.

Sve su ovo dobri saveti za sprečavanje bubuljica uopšte.

Kako sprečiti bubuljice na preponama?

Na osnovu svega što smo napisali o bubuljicama na preponama, nije teško izvući zaključke o tome kako se one mogu sprečiti. Evo konkretnih saveta!

Koristite preventivno anti akne tretmane

I ovaj deo kože zahteva negu, pa ako ne želite da se borite posledicama, nakon tuširanja odvojite minut vremena za ovaj deo tela i nanesite na njega losion protiv bubuljica recimo. Ovde često mogu zaostati ostaci sapuna ili kupke i napraviti zbrku i akne. Zato prebrišite, da budete sigurni da je sve čisto i da će tako i ostati.

Nemojte nositi usku odeću

Shvatili ste iz prethodno rečenog da uska odeća opterećuje kožu. Uska odeća steže, grebe, iritira. Zbog uske odeće se takođe koža i znoji. Još ako je uska odeća napravljena od nekvalitetnih materijala, problemi na koži, uključujući i bubuljice na preponama, su neminovni.

Pažljivo sa brijanjem prepona

Kada brijete kožu prepona, vodite računa o osnovnim stvarima. Menjate redovno brijače i koristite sredstva kojima ćete omekšavati dlačice, kako bi se lakše skinule.

Trudite se da brijanje ne bude baš svakog dana. I neposredno posle brijanja se trudite da kožu dodatno ne iritirate, kako bi se umirila.

Probajte šećernu pastu za depilaciju. Možda vam ona bude pun pogodak.

Ako vam i to nije rešenje – laserska depilacija može biti.

Koristite preparate bez ulja

Ulje su dobra, ali samo ih nanosite na vlažnu kožu, posle kupanja. Tada ih ona dobro upije jer su pore otvorene. Ako ulje možete na previše suvu ili iritiranu kožu, on zapušava pore. Samim tim, povećava e mogućnost da se dogodi upala.

Koristite nekomedogenu kozmetiku

Komedogena kozmetika takođe zapušava pore i čini više štete nego koristi. Naročito su se ovo odnosi na osetljivu kožu prepona.

Pažljivo čitajte deklaraciju proizvoda koje koristite. Neka to budu preparati na prirodnoj bazi, sa biljnim aktivnim sastojcima. Samo na taj način ćete istrajati u tome da koža vaših prepona bude bez bubuljica.

Bebi puder za smanjeno znojenje

Bebi puder možete posuti na kožu prepona i posle brijanja, radi smanjenja iritacija, a takođe, da bi se koža manje znojila. Ovo je dobar trik leti, čak i za butine koje se taru jedna o drugu.

Kao što smo napomenuli, gotovo smo sigurni da ste nekada bili u situaciji da se borite sa bubuljicama na preponama. Nadamo se da smo vam pomogli i da ćete ubuduće znati kako da sa njima izađete na kraj.

POVEZANI ČLANCI

Bubuljice posle brijanja mogu nestati uz par trikova!

Čupanje obrva koncem je odličan trik koji ćete obožavati!

Neka fleke na nausnicama postanu vaša prošlost!

Bubuljice od depilacije, kako da ih se rešite?

Uzroci i pravi tretman za bubuljice na nogama

Brazilska depilacija – za ili protiv?

Šećerna pasta za depilaciju – recept i upotreba!

arrow

Lepota

Autor: Blaženka Vesić

Urasla dlaka: opasan ili samo ružan problem?

arrow

Zdravlje

Autor: Blaženka Vesić