Čaj koji je izazvao veliko interesovanje za samo 24 sata: Za dan skida 1 cm, a za sedam čak 8cm u struku!

Recept za mršavljenje od tri sastojka izazvao je veliko interesovanje, naročito zato što je sve više onih koji su ga isprobali i imaju riječi hvale za ovu kombinaciju.

Sve što vam treba je zeleni čaj, cimet i lovorov list.

Zeleni čaj dolazi iz Kine. Narodna medicina vjerovala je da zeleni čaj liječi skoro sve bolesti. Danas je dokazano djelovanje čaja pa ga se preporučuje piti što više.

Šaoljica zelenog čaja sadrži oko 50-100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola. Zeleni čaj potiče mršavljenje, i utiče na detoksikacijske procese.

Zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te kod karcinoma dojke.

Image result for Zeleni čaj

Osobe koje koriste koagulante, koje pate od nesanice, astme i srčanih problema prije konzumacije čaja, trebale bi se konzultirati s doktorom.

Većina nutricionista se slaže kako se prednosti čaja ne bi trebale umanjivati drugim aromama. Ako čaj sadrži šećere onda može sadržavati više kalorija. Kao i bilo koja druga namirnica, čaj ima rok trajanja.

Tajna zelenog čaja

U zelenom čaju ima preko 300 sastavnica. Zeleni čaj je bogat polifenolima, osobito EGCG-om.

Ostala ljekovita svojstva su:

  • Zeleni čaj usporava napredak raka
  • Zeleni čaj pojačava kognitivne sposobnosti
  • Jača imunitet
  • Sprečava pojavu karijesa

Jedno istraživanje pokazalo je da je dobro piti zeleni čaj prije tjelesne aktivnosti. Ono što je važno dodati je i da čaj nema nuspojava. Jedina negativna strana je nesanica.

Image result for Zeleni čaj

Da je poseban pokazuju i rukopisi napisani 2.800. godine pre Hrista. Cimet je jedan od najstarijih začina za koji su znali i stari Kinezi.
Od Evropljana prvi su ga otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici sa ostrva uzimali su ga kao lijek protiv zamora. Cijena cimeta je u to doba bila visoka. Pri kraju 19. vijeka cimet je prestao da bude ekskluziva.

Što se tiče vrijednosti cimeta, najviše se cijeni onaj koji se gaji na Madagaskaru. Naravno, cimet uspjeva gdje god postoje tropski uslovi.

Iako postoje stotine vrsta i podvrsta , kao začinske se koriste cejlonski i cimet kasija.
Cejlonski cimet u prodavnice stiže u vidu štapića. Sadrži i od jedan i po do četiri procenta eteričnih ulja. Kina-cimet miriše oštrije.

Zbog sastojaka ovom biljkom se bavi i medicina. Uzimanjem pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu da smanje nivo šećera u krvi, jer sastojci katehina i epikatehina aktiviraju insulin.

Image result for cimetEksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola.

U cimetu ima i salicilata koji snižavaju temperaturu. Nedavna istraživanja pokazala su da cimet može da se koristi i kao alternativa konzervansima hrane.

Uz to, predivan miris podsticajno deluje na rad mozga.
Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka. Imajući sve ovo na umu, stručnjaci preporučuju da se začin dodaje različitim namirnicama.

Lovorov list se od davnina koristio kao začin ali i kao lijek, zbog antiseptičkog i protivupalnog dejstva. Bogat je vitaminima iz B grupe (riboflavin,piridoksin,niacin i pantonenska kiselina) koji pomažu funcionisanju nervnog i mišićnog sistema). Čaj od lovora se upotrebljava u liječenju bolesti organa za varenje, anoreksije.

Ulje od lovora se koristi i za inhaliranje kod problema sa disajnim putevimaU fitoterapiji se koriste listovi koji se beru kada su razvijeni. U kozmetici se pokazao lovorov list protiv peruti.

Image result for ulje od lovora

Priprema: 

Prokuhajte 800 ml vode, sklonite sa vatre, i dodajte štapić cimeta, 3 lovorova lista i kašiku zelenog čaja. Poklopite 15 minuta da odstoji, i procijedite.

Drugu šoljicu možete popiti odmah nakon doručka, a treću uveče.

Uz tri šoljice čaja dnevno, značajno ćete smršati. Prvi rezultati vidljivi su nakon sedam dana.

Oni koji su probali čaj kažu da se boljitak osjeća nakon 24 sata, poput bolje probave, a nakon prve sedmice se gubi 8 centimetra u struku!

Sva tri sastojka odlično sagorijevaju masnoće i ubrzavaju metabolizam.

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja