čajevi mogu pomoći

Pogresno je shvatanje da se biljem mogu leciti sve bolesti.Daleko od toga. Cesto se cuje da ne postoje bolesti nego bolesnik. Za svaki slucaj (bolesnika) lekar mora da trazi i nadje najbolji lek. Ovde su navedene samo one lekovite biljke koje su lekari klinicari decenijama upotrebljavali i imali uspeha. To je bilje blagog fizioloskog delovanja pa zbog toga ne deluje brzo. Zbog toga se hronicnim bolesnicima, preporucuje da budu istrajni i strpljivi prilikom upotrebe ovih cajeva.

Angina pektoris je veoma ozbiljna bolest i zbog toga se preporucuje obavezno postovanje lekarskih saveta. Napadi su cesto toliko jaki da bolesnik oseca strah od smrti. Treba izbegavati pusenje, alkoholna pica i svaki telesni i dusevni napor. Za vreme napada, upotrebljava se nitroglicerin. Bolesnici uzimaju lekove koji sire krvne sudove, pa se i ovde preporucuju mesavine lekovitog bilja koje imaju takvo dejstvo.

Kao dopunska terapija u medicini se koriste ovi cajevi:

1. Po 20gr.trave veremnjace (Calamintha), maticnjaka, srdacca, kima i odoljena. Sve dobro isitniti pa od te smese 3 supene kasike preliti s pola litra hladne vode, poklopiti i tako ostaviti da se preko noci estrahuje, sutradan zagrejati i kuvati 3-4 minuta, kad se ohladi, procediti, zasladiti bagremovim medom i piti u toku dana umesto vode.

2. Po 25 grama lista maticnjaka, rutvice, majkine dusice i nane. Priprema se isto kao prethodni caj.

3. Trideset grama trave steze, po 15 grama maticnjaka, srdacca, timijana i trave veremnjace i 10 gr. rutvice.