Cir se leci pravilnom ishranom

“Ima više faktora koji dovode do pojave cira. Najcešci agresori koji na tu pojavu uticu su nervna komponenta, ishrana i loše životne navike, a to su konzumiranje alkohola, uzimanje kofeina, pušenje. Cir se cesto javlja kod emotivnih osoba koje su sklone stresu. Ono na što mi ne možemo uticati je genetska komponenta. U nekim ispitivanjima pokazalo se da se pretežno javlja kod osoba nulte krvne grupe. Javlja se izmedu 30. i 60. godine i od njega cešce oboljevaju muškarci. U novije vrijeme, ta se starosna granica pomice, tako da sve više imamo i dece koja su u srednjoj i osnovnoj školi a utvrden im je cir., tvrdi dr. Olivera Elek.
br>

Osnovni savet je uzimanje adekvatne terapije, a ukoliko se oseti bilo kakvo pogoršanje u vidu pojave crne stolice, povracanja ili nagona na povracanje, treba se obratiti lekaru. Potrebna je i adekvatna ishrana i eliminacija svih faktora koji su agresivni na sluzokoži, potrebno je prestati konzumirati kafu na prazan želudac, izbaciti pušenje i konzumiranje alkohola. Pacijenti nakon svakog obroka trebaju odležati barem pola sata, jer kod ciraša dolazi do poremecaja želuca, pa pacijentima savetujemo da legnu na desni bok kako bi pomogli da se želudac isprazni. Osnovni savet je: cešce jesti, a manje, što manje kofeina, slatkiša, bez alkohola, bez pušenja, a pri svakoj promeni karaktera bola javiti se svom lekaru”, istice na kraju dr. Olivera Elek.

Cajevi mogu pomoci :

Sastav caja:

70 g listova i cvetova kunice

60 g listova pitome nane

50 g listova i cvetova kantarije muške

40 g listova šumske jagode

10 g listova pelina

10 g listova kadulje krstašice

Pripremati caj jednako kao i prethodni, s time što se u toku
dana mora popiti cela kolicina od 1 litre – 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela, a preostala 4 dcl izmedju obroka, umesto vode, (može se zasladiti medom). U svaki obrok obavezno je dodati 2 supene kasike maslinova ulja. Za mladje Ijude koji boluju od cira na želucu a bili su strastveni pušaci i u manjoj meri uživali alkohol, preporucuje se sledeci caj: . Sastav caja:

50 g listova nane pitome

50 g stabljike komoraca

40 g stabljike plucnjaka

30 g stabljike ive trave

30 g listova pelina

10 g listova i cvetova majcine dušice

10 g korena koprive