Za „veliko spremanje” u telu

Ishrana po Hipokratovom receptu uklanja uzrok bolesti, a ne kosi se s lekarskim uputstvima

Nestaje umor, ali i salo!

Mudar covek gleda u buducnost. Ako se ovako hranimo, vec posle dve do tri sedmice probe primeticemo da više nema umora i, kao prijatno iznenadenje, zapazicemo postepeno povlacenje nepotrebnih naslaga sala na telu. Fizicka snaga i izdržljivost kod teških fizickih poslova rastu, i to bez uobicajene nesnosne žedi.

Strucnjaci za ishranu, nutricionisti, stalno napominju da treba da jedemo što više voca i povrca, što manje preradenog, ili presnog, da bismo sacuvali sve njihove korisne sastojke. Manje je poznato da uz pomoc presne hrane mogu da se lece gotovo sve bolesti, izuzev nervnih. Metod lecenja je postavio starogrcki lekar Hipokrat, „otac” savremene medicine.

Njegova lozinka je glasila:

”Neka vaša hrana bude lek,

Neka vaš lek bude hrana.”

Ovaj lekar je, dakle, i zdravima i bolesnima, bilo za preventivu ili lecenje, preporucio posebno odabranu ishranu presnom hranom, koja telo oslobada otpadnih materija, suvišnih kiselina, donoseci mu istovremeno i živu energiju. Taj metod, zapravo je vrsta dužeg lecenja, koje traje od šest do osam nedelja, a u slucajevima raka i šecerne bolesti – šest meseci do godinu dana. Današnji lekari žele brži uspeh u lecenju. Ipak, Hipokratov metod je u prednosti zato što je pouzdanog dejstva i što se vec posle pocetka lecenja stanje bolesti ne pogoršava. Prelaskom na ishranu po Hipokratovom receptu uklanja se uzrok bolesti. On je, bez sumnje, neškodljiv i može se primenjivati bez oklevanja, odnosno, njegova primena nije u sukobu s lekarskim uputstvima. Presna hrana, kao jedino lekovito sredstvo, hrani i leci iz temelja. Pošto takva lekovita jela ujedno i izvanredno prijaju, rado ce ih prihvatiti i zdrav covek.
Svako ko primenjuje metod ishrane presnom hranom ima dvostruku korist: uživa u ukusnim obrocima (iako se podrazumeva kratak period navikavanja), dok se, s druge strane, štiti od razlicitih tegoba, lakših i teških bolesti.

Presna hrana u praksi

Na pocetku takve ishrane, odnosno, u probnom periodu, najbolje je ako ucestvuje cela porodica.
Kao preduslov za pocetak, potrebne su nam odredene namirnice. One kojih nema na našem tržištu možemo zameniti slicnima ili izostaviti, što je u vecini slucajeva moguce.

Potrebno je, dakle, po pola kilograma ili kilogram ovsa (zobi) u zrnu, pšenice, lanenog semena, integralnog prosa, po mogucnosti s tricama, ocišcenog semenja suncokreta, heljde, razlicitih vrsta koštunjavog voca, semenja od bundeve, pšenicnih klica (mogu se cuvati samo u zamrzivacu), mekinja, pivskog ili suvog kvasca, leblebije (nauta), morske soli, hladno cedenog (ili nerafinisanog) ulja od suncokreta, masline ili lanenog semena, biološki gajene šargarepe i drugog korenastog i lisnatog povrca.

Za fino ili grubo usitnjavanje nekih dodataka za jela potrebno je imati snažan „secko”.

U okviru ovakve ishrane obavezno je korišcenje i belog luka, od kojeg za svaki obrok treba uzimati po jedan cešanj (bolesni po dva).