čemu vitamini i minerali i kako ih uzimati u dovoljnoj količini

Vitamini i minerali jačaju imuni sistem, podržavaju normalan rast i razvoj i pomažu ćelijama i organima da obavljaju svoj posao. Npr. u šargarepi ima dosta karotenoida koga organizam pretvara u vitamin A koji sprečava probleme sa očima. Vitamin K ubrzava prestanak krvarenja i pomaže kod bržeg zarastanja posekotina .

Raznovrsna ishrana je najbolji način za zadovoljavanje dnevnih potreba u mineralima i vitaminima.Treba obratiti pažnju da dnevni obroci budu izbalansirani u ugljenim-hidratima, proteinima, masnoćama i kalorijama, tako da je uvek dobar izbor sveže voće i povrće, neglazirane žitarice, mlečni proizvodi sa smanjenom količinom masnoća, krta mesa, riba, meso od živine.

Vitamini se dele u dve kategorije – rastvorljive u masnoći i rastvorljive u vodi. Vitamini rastvorivi u masnoćama su – A, D, E i K i mogu se skladištiti njihove rezerve u telu. Vitamini rastvorivi u vodi su vitamin C i B kompleks, oni se ne mogu skladištiti, sav višak koji se unese i ne upotrebi izbacuje se iz organizma, tako da ih je potrebno svakodnevno unositi.

Minerali su neorganske materije za razliku od vitamina i potiču iz zemlje i vode a apsorbuju ih biljke i životinje. Organizmu su potrebni neki minerali u većim količinama kao što je kalcijum a drugi kao što je hrom, bakar, jod, selen i cink se u organizmu nalaze u tragovima pa su potrbne veoma male dnevne količine.

Iako svakodnevno unosimo vitamine i minerale putem namirnica, neke namirnice ih sadrže u većim količinama od drugih. često smo bombardovani podatcima šta treba da jedemo i u kojim količinama, pa je često teško snaći s….. pogledajte kojih vitamina i minerala ima najviše u kojim namirnicama.
Vitamina A ima najviše u jagnjećoj đzigerici, puteru i margarinu, B1 u pšeničnim klicama, kornfleksu, brazilskom orahu, vitamina B2 u kornfleksu, bademima i misliju, vitamina B3 u kikirikiju, čuretini i piletini, kornfleksu, B6 u kornfleksu, misliju i orasima, vitamina B12 u sardinama u ulju, živim ostrigama, soku od paradajza. Vitamina C u jagodama, peršunu, vitamina D ima u margarinu, kornfleksu, vitamina E u suncokretovom ulju, orasima, bademima, kikirikiju. Kalcijuma u sardinama, mlečnim proizvodima, bademima, gvožđa ima najviše u kornfleksu, sočivu, bademima, magnezijuma u bademima, kikirikiju, selena u kuvanim jajima, sočivu, cinka u govedini, kikirukiju.