Seboroični dermatitis

Seboreja je često, hronično oboljenje koje se pojavljuje na delovima kože gde se nalaze velike masne žlezde – na sredini lica, iza ušiju i najčešće na čelu i kosmatom delu glave. Na tim delovima koža je masna, peruta se i javlja se crvenilo. češće je kod muškaraca i javlja se kod beba i ljdi između 30 i 60 godina.

Tačan uzrok seboreje nije poznat. Kod male dece može biti povezan sa hormonalnim promenama i najčešće nestaje u pubertetu. Uzročnik može da bude i gljivica malasezia koja se normalno nalazi na koži u malom broju ali se dešava da se namnoži što uzrokuje probleme na koži. Seboroične promene se često javljaju uz neurološke probleme kao što je Parkinsonova bolest ili epilepsija, razlog povezanosti ovih oboljenja nije poznat.

Periode sa intenzivnim simptomima – crvenilo i znaci zapaljenja, masni i perutavi predeli, najčešće na kosmatom delu glave, središnjem delu lica, oko ušiju, grudima i preponama, smenjuju periodi kada se svi ovi simptomi povlače.

Dijagnoza se postavlja na osnovu vizuelnog pregleda, gde je potrebno samo razdvojiti je od ekcema, psorijaze ili rozacee.

Način lečenja seboreje zavisi od mesta koga je zahvatila i uzrasta pacijenta. Ne postoji lek, tretman je samo usmeren na stišavanje simptoma i smanjenje njene učestalosti.

Seboreični dermatitis koji je lociran na kosmatom delu glave se najčešće tretira šamponima koji sadrže salicilnu kiselinu ( X-Seb, Scalpicin), neki se uzimaju uz recept kao preparati na bazi selenium sulfida ili cinka. Ovi se šamponi mogu koristiti 2 puta nedeljno. Tokom korišćenja ovih šampona treba ih utrljati na glavu i ostaviti da odstoje 5 minuta kako bi imali dejstvo. Ukoliko šamponi ne deluju lekar može prepisati i steroidni losion, koji se koristi dva puta dnevno pored šampona. Seboreja kože se ublažava steroidnim losionima.

Seboreja kože glave kod beba i male dece se tretira mnogo blažim preparatima nego kod odraslih. Za početak treba pokušati sa blagim dečijim šamponima i blagim četkanjem bebine glave mekom četkom, dobra je i blaga masaža kosmatog dela bebine glave sa mlakim maslinovim uljem. Ukoliko ovo ne pomogne treba konsultovati lekara o korišćenju nekog šampona koji može sadržati male količine katrana ili 2% ketokonazol.