Česta buđenja tokom noći ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Česta buđenja tokom noći ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Nesanica nije rijetka pojava, naprotiv, kao ni problemi koje ona donosi. Ukoliko do ove pojave dolazi rijetko, to nije razlog za brigu, i sa takvim tipom nesanice susreće se skoro svaka osoba.

Međutim ako se nesanice događaju redovno, to može biti alarm za narušeno zdravlje.

Nesanica bi mogla da ukaže na ove zdravstvene probleme:

Dijabetes

Ako imate problem sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2. Odnosno, previsok nivo šećera u krvi može da utiče na kvalitet sna. Konkretno, zbog visokog nivoa šećera u krvi možete osjećati vrućinu, biti razdražljivi ili se osjećati uznemireno.

Takođe, stručnjaci smatraju da ljudi koji imaju dijabetes često imaju i problem sa nesanicom, jer se tokom noći često bude zbog odlaska u toalet.

Anksioznost i depresija

Oni koji pate od anksioznosti i depresije često imaju problem i sa spavanjem. Problemi sa nesanicom su sami po sebi jedan od faktora rizika za razvoj depresije.

“The National Sleep Foundation” preporučuje meditaciju osobama koje imaju problem sa spavanjem.

“Učenje smirivanja uma može biti korisna vještina, kako za prolazak kroz stresni period, tako i za održavanje kvaliteta spavanja tokom noći”, objasnili su stručnjaci i dodali da bi i redovno vježbanje bilo od velike pomoći.

Apneja

Ovo stanje je jedan od najčešćih razloga buđenja tokom noći.

Postoji više različitih vrsta apneje, ali je opstruktivna apneja jedna od najčešćih. Do nje dolazi kada se mišići grla povremeno opuštaju i blokiraju disajne puteve tokom sna.

Postoji mnoštvo različitih simptoma koji su povezani sa apnejom, ali neki od najprimjetnijih su glasno hrkanje i naglo buđenje praćeno dahtanjem i gušenjem. Noćno znojenje, jutarnja glavobolja, povišen krvni pritisak i smanjen libido takođe su neki od mogućih simptoma.

“Odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme je jedan od načina da se riješi ovaj problem. Neka spavaća soba bude mračna i tiha i ukoliko možete, spavajte sedam do osam sati tokom noći. Ako spavate na leđima, pokušajte umjesto toga da spavate na boku kako biste ublažili svoje simptome”, preporučuju u “The British Lung Foundation”.

Pušenje

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantik sproveli su studiju i otkrili da postoji jasna veza između nesanice i upotrebe nikotina. Pokazalo se i da pušači u prosjeku spavaju čak 45 minuta kraće od nepušača.

Person, Young, Woman, Female, Smoking

Problemi sa mokrenjem

Jedan od najčešćih uzroka problema sa spavanjem jeste i čest odlazak u toalet. Iako do česte potrebe za mokrenjem tokom noći najčešće dolazi zbog previše popijene tečnosti neposredno pred odlazak na spavanje, u nekim slučajevima to može biti znak zdravstvenih problema poput pretjerano aktivne bešike, uvećane prostate, čak i dijabetesa.

Broj pregleda:
86

Komentari

komentara

2019-11-29
Aura RedakcijaOriginal Article