Četiri znaka vašeg tijela koji vam mogu spasiti život

Četiri znaka vašeg tijela koji vam mogu spasiti život

Posted by: Aura Redakcija

in SIGNALI TIJELA

Naš organizam je nevjerovatna mašina na koju utječe niz faktora. Tijelo nam svakodnevno šalje i određene poruke preko kojih možete doznati u kakvom je stanju

1. Zubi
Osim što kontrolirate zdravlje zubi i desni, redovitim odlaskom kod zubara možete doznati štošta i o stanju vašeg organizma. Naime, promjene u usnoj šupljini mogu biti jedni od prvih pokazatelja bolesti srca, pluća, probavnog sustava ili nekih drugih dijelova vašeg tijela. Ne zanemarujte promjene na zubima i desnima već potražite pomoć stručnjaka.
2. Težina
Debljanje ili pak mršavljenje pojava je koja se svima događa tokom godine, a najviše ovisi o prehrani, načinu života i stresu. Ne smijemo nikako zanemariti i značajno debljanje ili mršavljenje. Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma to može upućivati na hormonalni disbalans i probleme sa štitnjačom ili pak na zadržavanje vode u organizmu odnosno probleme sa srcem i bubrezima te trudnoću. Isto vrijedi i za nagli gubitak kilograma.

3. Koža
Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen vanjskim utjecajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promjene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja te prije nanošenja sredstava za njegu promotrite dio po dio kože, a za teško dostupna mjesta na leđima upotrijebite dva ogledala.Primijetite li neke promjene boje, nove izrasline, mrlje ili tamne izbočene madeže bilo bi dobro potražiti savjet stručnjaka. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbolan, a njime možete spriječiti mnoge bolesti među kojima je i melanom.4. Nokti
Nokti mogu biti vrlo elegantan ukras vaših ruku, ali njihova važnost je puno značajnija. Male i velike promjene na rukama i nožnim prstima mogu upućivati na razne bolesti. Ako ste primijetili da su se vaši nokti oblikom, teksturom ili bojom promijenili, vrijeme je za odlazak kod doktora.

Broj pregleda:
1.198

Komentari

komentara

2020-03-16
Aura RedakcijaOriginal Article