Cink sprečava zadebljanje arterija

Cink je esencijalni mineral koji se u organizmu nalazi skoro u svakoj ćeliji. Do sada se znalo da cink stimuliše aktivnost približno 100 enzima, podržava imuni sistem, potreban ja za zarastanje rana, stimuliše čulo ukusa i mirisa, potreban je za sintezu DNA, podržava normalan rast i razvoj bebe tokom trudnoće kasnije detinjstva i adolescencije.

Nova studija naučnika sa Univerziteta u Singapuru je skupila nove dokaze o ulozi cinka u prevenciji bolesti srca, njegovoj ulozi protiv arterioskleroze koja nastaje usled nakupljanja masnih naslaga na zidovima arterija.

Vršili su ispitivanja na zečevima, koji su bili podeljeni u dve grupe, obe grupe su dobijale namirnice bogate masnoćama koje doprinose stvaranju naslaga na arterijama 8 nedelja, ali je jedna grupa dobijala suplemente cinka.

Kod grupe miševa koji su dobijali cink ovaj nacin ishrane nije značajno uticao na povećanje koncentracije holesterola u krvi, cink je čak doprineo razgradnji starih masnih naslaga na arterijama tj. pročistio je zidove arterija.

Cink se u velikim kolicinama nalazi u ostrigama i u znatno manjim u ostalim namirnicama kao što su meso, orašasto voće i grahorice (pasulj, grašak, boranija).

Smanjena količina cinka je uzrok smanjene otpornosti na infekcije, sporo zarastanje rana, manjoj težini beba prilikom rođenja, problemima sa kostima. Deficit cinka se javlja zbog njegovog nedovoljnog unosa, kada se pojačano izlučuje iz organizna ili kada rastu potreba za cinkom (u trudnoći). Znaci nedostatka cinka su zaostajanje u rastu i razvoju, gubitak kose, proliv, usporeno seksualno sazrevanje, impotencija, ozlede oka i kože, gubitak apetita, mentalna letargija.

Preporučene dnevne doze cinka su 11mg za muškarce i 8mg za žene do 12mg tokom trudnoće, vegeterijanci bi trebali da udvostruče ove doze zbog toga što se izvesne količine cinka nalaze u mesu.

Prilikom uzimanja suplemenata cinka treba paziti na preporučene doze jer je u velikim dozama (150mg do 450mg) toksičan sa tipičnim znacima trovanja – mučnine i povraćanje. Izaziva smanjenu količinu bakra, menja ulogu gvožđa u organizmu, smanjuju efikasnost imunog sistema.