Vrat bez bora

Vrat je jedan od najzapostavljenijih delova tela što se tiče nege i prevencije bora. Ironija leži u tome što je to takođe deo tela na kome se najčešće prvo pojavljuju fine bore zbog toga što je tu koža mnogo tanja od kože lica što je čini mnogo osetljivijom na oštećenja UV zracima, i nepovoljne faktore spoljne sredine.

Uzroci pojave bora na vratu

Kako starimo, dolazi do promene mesta sala na našem telu. Mesto na kome se gubi salo je vrat, pored očiju i obraza. Manje masti ispod kože znači smanjenu sposobnost obnavljnja kože i uzrok je pojave podvaljka, bora, kože koja visi.

Ostali uzroci mogu biti loša ishrana, slaba nega kože vrata, preterano sunčanje ili kombinacija više uzroka.

Najbolji način nege kože vrata bi bio da ga negujemo isto kao lice. Kožu treba svakodnevno ćistiti i vraćati mu vlagu pomoću tonika , zaštititi kožu i lica i vrata od sunca npr. šeširom, zimi štiti šalom.

Zbog toga što je koža vrata nežna, neke tretmane koje primenjujete na lice i druge delove tela ne treba da primenite na vrat. Najbolji tretman je da se za vrat koriste kreme protiv bora, koje podmlađuju kožu specijalno napravljene za primenu za vrat, premda ako želite brži efekat neke kreme za piling ili laserska terapija brže postiže rezultate.

Recepti iz kuhinje

Izmešajte jednake delove belanca, ružine vode i glicerina , nanesite na vrat i sačekajte da se smesa osuši, zatim isperite. Ovakva maska je idealna za vrat sa sitnim borama.

Ovseno brašno pomešajte sa sokom od limuna, ova maska odlično čisti i izbeljuje vrat.

Pire od avokada kombinovan sa sokom od limuna je odličan za ogrubelu kožu vrata, hrani je i izbeljuje.

Sok od krastavca izbeljuje i neguje kožu vrata.

Saveti za lep vrat

1. Držite glavu uspravno, ovo dobro deluje na čitavo držanje a dobro je i za kožu vrata.

2. Spavanje bez jastuka sprečava pojavu podvaljka.

3. Masirajte svakodnevno vrat minut ili dva, pokretima niz vrat koristeći neku kremu ili ulje za kožu. 4. Kada stavljate kremu za lice nemojte da zaboravite da namažete i vrat.

5. Ukoliko vas zbog rada zaboli vrat napravite kratku pauzu. Usput možete da odradite i par vežbica za vrat.