Crna prognoza WHO-a: Strašna bolest poharat će čovječanstvo, zna se i uzrok

Autor: Dnevno.hr

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavljuje i predviđa da će broj globalnih slučajeva raka porasti za više od 75 posto do 2050. godine, prenosi The Guardian. To su novi podaci WHO-ovog ogranka za rak, Međunarodne agencije za istraživanje raka i navode da je broj od 14,1 milijuna novih slučajeva u 2012. godini porastao na 20 milijuna novih slučajeva do 2022. godine. Broj smrtnih slučajeva se također nažalost povećao, s 8,2 milijuna u 2012. godini na 9,7 milijuna jedno desetljeće kasnije.

WHO predviđa da će do 2050. godine biti više od 35 milijuna novih slučajeva što je povećanje od 77 posto u odnosu na broj iz 2022. godine. Njihovo predviđanje za broj smrtnih slučajeva do 2050. godine iznosi više od 18 milijuna.

Ilustracija/Shutterstock

Pušenje ubija?

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava da su uporaba duhana, konzumacija alkohola i pretilost ključni čimbenici sve veće učestalosti raka, uz starenje i rast broja stanovništva. Vjeruju da će zemlje s nižim prihodima doživjeti najveći proporcionalni porast broja slučajeva i udvostručenje broja smrtnih slučajeva.

“Utjecaj ovog porasta neće se ravnomjerno osjetiti u svim zemljama. Oni koji imaju najmanje resursa, snosit će najveći globalni teret raka”,  rekao je dr. Freddie Bray, voditelj odjela za nadzor raka.

Veliki broj Hrvata i dalje puši, a malo tko je svjestan da rak pluća nije jedina opasnost

Statistički podatci Globalnog opservatorija za rak, platforme napravljene od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, pokrivaju 185 zemalja i 36 vrsta raka. Prema podacima na globalnoj razini iz 2022. godine, sveukupno deset vrsta raka je odgovorno za dvije trećine novih slučajeva.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Podsjećamo, WHO je postao poznat gotovo svakom kućanstvu u posljednjih nekoliko godina proglašenjem pandemije koronavirusa. Iz WHO-a su redovito tada dolazile smjernice i uputstva vladama širom svijeta koja su zatim to implementirale u svoje politike upravljanja epidemijskom krizom.

Autor:Dnevno.hr

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More