Čuveni japanski doktor tvrdi da je otkrio tajnu dugovječnosti: ‘Ovo biste trebali raditi svaki dan’

Autor: I.J.

Šigeaki Hinohara je japanski liječnik koji je doživio 105 godina, a koji je vjerovao da tijelu energiju daje radost, a ne strogo pridržavanje pravila o snu i prehrani. Do svoje smrti, 18. srpnja 2017., Hinohara je aktivno radio i brinuo se o svojim pacijentima, ostavljajući neprocjenjiv doprinos razvoju zdravstvene zaštite u Japanu, piše Krstarica.

Hinohara je bio na čelu pet fondacija i predsjednik Međunarodne bolnice Svetog Luke u Tokiju. Uveo je godišnje, sveobuhvatne liječničke preglede u Japanu, što je značajno doprinijelo povećanju životnog vijeka u toj zemlji.

Poznat po svom neumornom radu, Hinohara je često radio 18 sati dnevno, sedam dana u tjednu. Svoja saznanja o dugovječnosti i zdravom životu rado je dijelio s drugima.

Ne mučite svoje tijelo pravilima

“Energija dolazi kada se osjećate dobro, a ne samo ako jedete ili spavate dovoljno. Ne mučite svoje tijelo pravilima poput pauze za ručak ili popodnevnog sna. Sjetite se kako je bilo kad smo bili djeca – nismo željeli ni jesti ni spavati, samo smo htjeli igrati,” govorio je Hinohara koji je naglašavao važnost dječjeg pristupa životu za odrasle, ali i održavanje zdrave tjelesne težine.

Njegova dnevna prehrana uključivala je kavu, mlijeko i malo soka od naranče s maslinovim uljem za doručak, dok bi za ručak jeo povrće, ribu i rižu, a dva puta tjedno 100 grama nemasnog mesa.

“Nema potrebe da idete u mirovinu. Ali, ako već morate i osjećate potrebu, neka to bude poslije 65. godine,” savjetovao je Hinohara, koji je u mirovinu otišao tek dva tjedna prije smrti.

‘Potrebni su nam glazba i umjetnost’

Preporučio je da se ljudi ne oslanjaju na liječnike za svaku sitnicu, već da se okrenu terapijama s životinjama i umjetnošću. “Kada liječnik predloži operaciju, odmah ga pitajte bi li isto preporučio svojoj obitelji. Liječnici ne mogu svakoga izliječiti, pa zašto trpjeti nepotrebnu bol i operaciju”.

Biljka koja raste posvuda radi čuda za organizam: Posebno se preporučuje ovoj skupini ljudi

Hinohara je vjerovao da su glazba i terapija sa životinjama korisnije od samih lijekova. “Bol je mističan fenomen, a jedini način da ga zaboravite je zabava. Bolnice bi trebale vraćati osmijeh na lica pacijenata. U našoj bolnici imamo satove glazbe, terapije sa životinjama i umjetnost.”

“Znanost ne može sama po sebi pomoći čovjeku. Bolesti se različito manifestiraju kod svake osobe. Naše bolesti su povezane sa srcem. Da bismo razumjeli zašto je osoba bolesna i kako joj pomoći, potrebne su nam glazba i umjetnost, a ne samo lijekovi,” zaključio je Hinohara.

 

 

 

 

 

Autor:I.J.

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.

Read More