Da li je spanać dobar izvor gvožđa?

Svi znamo da je spanać bogat gvožđem ali pored njega sadrži i inhibitor njegove apsorpcije pa ga organizam ne može da iskoristi u potpunosti .

Anemičnim ljudima se pored preparata gvožđa preporučuje i isgrana namirnicama bogatih gvožđem. Važno je znati kojim oblikom gvožđa je namirnica bogata pa se tako zna da je gvože iz namirnica životinjskog porekla sadrže iskoristljiv oblik dok se onaj iz povrća teško apsorbuje.

Odličan izvor gvožđa su onda pre rakovi, ostrige, dagnje, sardine, goveđa, svinjska i pileća đzigerica, govedina, ćuretina.

Spanać sadrži oksalnu kiselinu koja se vezuje sa gvožđem čime onemogućava njegovu adsorpciju. Ne sadrži samo spanać značajne količine oksalne kiseline, u značajnim je količinama ima i u heljdi, blitvi, kao i u pasulju, grašku i koštičavom voću.

Apsorpcija teško iskoristivog gvožđa se može poboljšati kada se uz ove namirnice unose namirnice kod kojih se nalazi gvožđe koje se lako apsorbuje. Postoje i namirnice koje ne sadrže gvožđe ali povećavaju apsorpciju gvožđa a to su pomoranđza, sok od pomoranđze, dinja, jagode, grejpfrut, brokuli, paradajz, sok od paradajza, krompir, zelene i crvene paprike.

Uz namirnice bogate gvožđem ne treba unositi crveno vino, kafu, čaj, proizvode od soje, neglazirane žitarice jer one inhibiraju apsorpciju gvožđa.