Boli me uvo – ali stvarno!

Zapaljenje spoljašnjeg uha je bolno a nastaje usled infekcije kože slušnog hodnika, koja može da bude akutnog ili hroničnog toka.

Zapaljenje mogu prouzrokovati mnogi faktori kao što su infekcija, alergija ili povreda. Od zaraznih uzročnika najčešći su virusi, bakterije i gljivice. Povrede slušnog kanala mogu da nastanu preteranim čišćenjem pamučnim štapićem, što oštećuje kožu i dovodi do zapaljenske reakcije.

Zapaljenje spoljašnjeg uva je češće za vreme toplog vremena, nakon kupanja u prljavoj vodi. Prilikom kupanja ili tuširanja može da uđe dosta vode u slušne hodnike. Voda i čišćenje uva štapićima odstranjuju male količine cerumena koji ustvari štiti hodnik uveta. Kožne bolesti koje su vidljive na telu, mogu se javiti u slušnim hodnicima ( psotijaza, seboreja, akne, ekcem).

Kod akutnog zapaljenja glavni simptom je bol. Bolna može da bude cela ušna školjka a pritiskom ispod uveta, pomeranjem ušne školjke ili otvaranjem vilice bol se pojačava. Koža hodnika je crvena i otečena, može se javiti i gnojna sekrecija. Zbog nakupljanja stranog sadržaja javlja se osećaj zapušenog uveta. Dugotrajno zapaljenje uva karakteriše svrab hodnika, koji je širok a koža mu je istanjena.

Lekar specijalista otorinolaringolog pregleda hodnik uveta otoskopom. Premda su simptomi zapaljenja spoljašnjeg uveta dosta jasni pregled je potrebno izvršiti da bi se isključilo zapaljenje srednjeg uveta. Ponekad je potrebno uzeti bris za mikrobiološku analizu.

Za izlečenje je obično dovoljno koristiti antibiotske kapi za uvo, povremeno ispiranje uveta bornom kiselinom i analgetici. Kod težih oblika, potrebno je postavljanje trakice sa antibiotskom mašću u hodnik i sistematska primena antibiotika.

Zapaljenja slušnog hodnika najčešće prolazi bez većih lekarskih intervencija i posledica. Veoma retko se može nastati izuzetno težak i opasan oblik, koji dovodi do razaranja okolnih struktura ( hrskavice i kostije ) koji se širi prema mozgu. Takav oblik bolesti se obično javlja kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ( AIDS, bolesnici koji boluju od hroničnih bolesti npr. dijabetes i sl. ).