Voće kao lek

Pored toga što voće deluje osvežavajuće i bogato je vitaminima ima i lekovite osobine, tako da ga u narodnoj medicini smatraju čuvarem zdravlja. Može da deluje kao diuretik, oslobađa od nagomilanih toksina, služi kao prevencija protiv kancerogenih oboljenja.

Smokva – daje energiju a zbog bogatstva vlakana pospešuje rad creva i sprečava zatvor. Vlakna, takođe smanjuju ili potpuno sprečavaju apsorpciju holesterola i štite od kancera debelog creva, jer sprečavaju kontakt kancerogenih materija sa tkivom ovog organa. Obiluju šećerom pa se preporučuju u ishrani sportista, onima koji se bave većom fizičkom aktivnošću i rekovalescentima.

Lubenica – je nezamenjivi diuretik preporučuje se ljudima koji imaju kamen ili pesak u bubregu, povišen pritisak i veću koncentraciju kiseline u mokraći. Snižava koncentraciju lošeg holesterola u krvi i štiti od nekih vrsta kancera – grlića materice, prostate, pluća, dojke i digestivnog trakta. Roze ili crvena boja jestivog dela lubenice između ostalog potiče od pigmenta likopena, supstance koja ima snažno antioksidativno delovanje. Preporučuje se i u dijetama zbog niske kalorijske vrednosti.

Mušmula – štiti od kancerogenih i kardiovaskularnih oboljenja. Obija vlaknima od kojih se izdvaja pektin smanjuje koncentraciju holesterola upijajući ga kao sunđer. Bogata je i taninima koji predstavljaju prirodne materije koje deluju protiv upala i pomažu protiv proliva.

Breskva – kao i ostalo voće žuto-naranđzaste boje bogato je beta karotenima samim tim i sa provitaminom A sa antioksidantnim delovanjem. čuva vid, kožu, kosu i sluzokožu od oštećenja i infekcija. Ima sposobnost da jača zidove krvnih sudova i kapilara, pospešuje mikrocirkulaciju pa je na taj način zaštitnik kardio-vaskularnog sistema.

Kajsija – preventivno deluje protiv zapaljenskih procesa u crevima i čuva srce. Ona je jedna od voćki izuzetno bagatih betakarotinom koji se transformiše u vitamin A i štiti od degenerativnih oboljenja, kancera i kardiovaskularnih oboljenja. Zrele kajsije bogate su taninom, koji sprečava upale a preporučuje se i ljudima koji imaju problema sa varenjem, ili osetljiv stomak.

Dinja – pročišćava i hidrira, ima antikancerogene osobine i čuva srce. Voda i kalijum čine 80% dinje, pa se preporučuje ljudima koji pate od visokog krvnog pritiska i zadržavanja tečnosti. Visok procenat vode pospešuje rad bubrega i izbacivanje štetnih materija i toksina. Ljudi koji su dehidrirali zbog dijareje ili preteranog znojenja i visoke temperature treba da je jedu, jer će na taj način pored tečnosti nadohnaditi kalijum.

Grožđe – deluje antikancerogeno, usporava starenje i blagotvorno deluje na srce. Flavonoidi iz ovog voća smanjuju rizik od tumora, istovremeno ove supstance su dobri antioksidansi, poboljšavaju cirkulaciju i čuvaju srce. Bogato je i raznim mineralima (kalcijum, magnezijum) koji su neophodni da organizam dobro funkcioniše i da se očuva zdravlje.

Šljiva – je izuzetan laksativ i antiseptik, usporava starenje ćelija i snižava holesterol. Pospešuje varenje ne samo bogatstvom vlakana već zahvaljujući posebnoj vrsti šećera i supstanci koji pospešuju rad mišića creva. Vlakna koja poseduju šljive, upijaju vodu, pretvaraju se u gel koji usporava pražnjenje želutca i apsorpciju ugljenih hidrata tako da se preporučuju u dijetama. Ovaj gel vezuje i masti i holesterol. Ima antisrptično dejstvo pa je korisna u borbi protiv infekcija.