DA VAS NE BI KOŠTALO VIDA: Pažljivo sa sočivima!

Oči su najosetljiviji organ na telu koji zaheva posebnu pažnju.

Na nošenje sočiva ljudi koji imaju dioptriju naviknu se poprilično brzo, pa njihovo stavljanje postaje rutinski zadatak. Međutim, osetljivo područje oka ipak oseti i odreaguje na greške koje se često prave.

 

Plivate sa sočivima
Nošenje kontaktnih sočiva za vreme plivanja može rezultirati iritacijom, i to u najboljem slučaju. U ozbiljnijim situacijama možete navući infekciju oka koja lako napreduje u čir, odnosno ulkus na rožnjači. Ovo stanje može biti pretnja vašem vidu, a u najgorem slučaju može da izazove slepilo.
Preporuka da ne plivate sa sočivima važi za more, bazen, jezero i reku, a neki lekari kažu da ih je poželjno skinuti i svaki put pre tuširanja.

 

Ne vodite računa o higijeni
Nikada nemojte koristiti drugo sredstvo osim originalne tečnosti namenjene za pranje sočiva da biste ih isprali kada ih skinete. Ispiranje vodom je strogo zabranjeno. Voda nije sterilna, sadrži mikroorganizme i puna je kamenca koji zamućuje vid i oštećuje sočiva.

Kada potrošite tečnost, u nju nikada ne sipajte novu, odnosno ne dodajte svežu u ostatak stare jer ona sadrži bakterije. Koristite samo onu koja je u svojoj originalnoj flašici.

 

Spavate s njima
Spavanje sa sočivima jednako je spavanju s plastičnom kesicom na glavi, tvrde oftalmolozi. To oku užasno šteti jer nema dotoka kiseonika. Takođe, ako ih pre spavanja ne skinete, može doći do upale rožnjače. Lekari preporučuju da ih, ako ste slučajno zaspali sa sočivima, čim se probudite odmah izvadite oz oka i stavite naočare kako bi oko prodisalo.

 

Stavljate ih nakon šminkanja
Ako koristite ajlajner za oči ili maskaru, vrlo je važno zapamtiti da sočiva uvek stavite pre šminkanja, a uklanjajte ih pre nego što skinete mejkap. Tako ćete eliminisati mogućnost da ostaci kozmetike ostanu zaglavljeni u njima.
Vodootporna šminka i šminka na bazi ulja nisu poželjne za osobe koje nose sočiva jer postoji rizik da se zalepe za njih.

 

Nosite ih i kada ste bolesni
Sočiva ne biste trebalo da nosite ako ste prehlađeni ili ako imate grip. Ovo pravilo se odnosi na situacije kada su vam oči crvene, otečene i ako suze. Kad ste bolesni, imuni sistem je oslabljen, pa tako automatski postoji veći rizik od nastanka infekcije oka, naglašavaju lekari.

 

Vodite računa:
* Kapi za oči koje nisu namenjene sočivima mogu da ih izblede i oštete
* Ako je kutija za sočiva starija od tri meseca, bacite je!

 

(Kurir, Foto: Profimedia)

NE PROPUSTITE

(FOTO) DOKTORI SU BILI ŠOKIRANI: Žena je trebala da operiše oko, a onda su u njemu našli ovo!

HORGOŠ: U kombiju krili kontaktna sočiva vredna 7.000 evra

 


Kurir

Autor: 
Kurir