Deset koraka protiv prehlade

Sezonske infekcije i njihovi neprijatni simptomi mogu da se izbegnu ukoliko se, uz malo discipline, praktikuju saveti stručnjaka: Provetravajte prostorije, pazite na higijenu ruku…

Promenljivo vreme, neadekvatno oblačenje i boravak u zatvorenim i zagušljivim prostorijama sa puno ljudi, idealni su da „zaradite“ prehladu. Oporavak od virusa traje oko pet dana, a neprijatni simptomi kao što su kijanje, zapušen, ili nos iz kojeg curi sekret, uz često grebanje u grlu ili bol prilikom gutanja, koje ponekad prati i blaga temepratura, mnoge „obore“ u krevet.

Dr Branka Lazić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja „Stari grad“, kaže da se prehlada, uz malo discipline, i više brige o zdravlju, ipak, može izbeći. Evo, nekoliko saveta:

1. Izbegavajte masovne skupove, zatvoren i zagušljiv prostor. Ukoliko se nađete u takvim prostorijama provetravajte ih na svakih pet do 10 minuta u toku jednog sata.

2. Održavajte redovno higijenu ruku, izbegavajte dodirivanje predmeta za javnu upotrebu, a nakon kontakta sa njima pored pranja sapunom i vodom, koristite i antiseptičke kreme i gelove.

3. Ojačajte imunitet ishranom bogatom svežim voćem i povrćem. Posebno su blagotvorni južno voće i jabuke.

4. Jedite tri puta nedeljno neko crveno meso, a ostalim danima ribu i piletinu.

5. Ukoliko imate slab imunitet koristite dodatke ishrani: ekstrat propolisa, matični mleč, ehinaceu, multivitaminske preparate, minerale, posebno cink i selen.

6. Pijte dosta tečnosti, najbolje vode, ali se preporučuju i prirodni sokovi (negazirani), zatim domaći čajevi: nana, lipa, kamilica i šipurak, jer deluju antiupalno.

7. Svakog dana odvojite po sat vremena za šetnju u prirodi ili rekreaciju. Boravak na svežem vazduhu jača telo.

8. Oblačite se slojevito, ukoliko su veće dnevne oscilacije temperature, jer i rashlađivanje i pretopljavanje pogoduju razvoju virusa.

9. Preventivno koristite sprejeve na bazi slane vode za nos posle svakog dužeg zadržavanja u zagušljivoj prostoriji – na poslu, u gradskom prevozu, bioskopu…

10. Vakcinišite se, posebno ako ste hronični bolesnik vakcinom protiv gripa kao i protiv nekoliko sojeva bakterija (antipneumokokna vakcina)