NAJčEŠćE ZABLUDE O ZIMSKIM BOLESTIMA

Ljudi od davnina veruju da hladnoća izaziva grip. Ali neće biti da je baš tako

Nazdravlje!
Počela je sezona kijanja, kašljanja i izduvavanja nosa, pa ćemo se sve toplije oblačiti i preduzimati razne mere protiv gripa i prehlade iako neke od njih uopšte nisu istinite. Proverite da li i vi možda verujete u neke stvari koje uopšte nisu tačne.

Promaja izaziva prehladu

Nema nikakve direktne veze između hladnoće i virusa, jer naš imuni sistem bez problema može da podnese hladnu zimu. Zašto se onda prehlada i grip javljaju najčešće tada? Uglavnom zato što smo češće u zatvorenom prostoru koji se ne provetrava, pa je virusima tako omogućen lak prelazak s jedne osobe na drugu. To što ćete zatvoriti sve prozore u kući možda će smanjiti troškove grejanja, ali vas neće zaštititi od gripa.

Virus treba isterati znojem

Topla kupka u zagrejanoj sobi može da vas smiri i olakša neke simptome bolesti, ali vas samo ona neće u potpunosti izlečiti.

Nakon bolesti promenite četkicu

Osim ako nije vreme da staru četkicu za zube zamenite novom, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg biste nakon gripa morali da je bacite. Jer, kao što na svetu ne postoje dve iste pahulje, tako je i svaki grip drugačiji, pa ne možete ponovo da se zarazite svojom starom četkicom.

Gel za dezinfekciju ruku štiti od bolesti

Kad se ovaj gel pojavio, hipohondri dezinfikovali ruke i kada nisu u blizini vode i sapuna. Ali to ne znači da je došlo do smanjenja obolevanja. Ova sredstva mogu da ubiju bakterije s kojima dolaze u kontakt, ali se nije smanjio broj prehlađenih i gripoznih ljudi. Naime, virusi gripa i prehlade prenose se putem vazduha. Kad oboleli kine ili kašlje, patogeni organizmi polete kroz vazduh, a to sigurno ne može da se zaustavi nikakvim gelom.