Dete koje čita postaje odrasla osoba koja misli

Roditelji i deca u Zemunu ove godine svoje slobodno vreme na drugačiji način. Projekat Kreativno leto uveliko je u toku. Na art terapeutskim radionicama otkrivaju se i oslobađaju neka nova osećanja uz podršku i razumevanje. Ove radionice traju do 8. jula.

Nakon toga, od 9. jula u Artelje ulaze svi koji žele da se upoznaju sa tehnikama ikonopisa.

Čitalačko-razvojne radionice imaju za cilj razvoj govora i fine motorike kod dece. Ova nedelja posvećena je knjigama i razvoju dece.

Govor i fina motorika su međusobno povezani. Bez dovoljno razvijene fine motorike govorno-jezički razvoj ne može napredovati. Najbolji način učenja jeste kroz igru.

Sam program je zamišljen tako da zajedno kroz igru čitamo jednu dečiju knjigu. Nakon toga upošljavamo naše prstiće, razmrdavamo vijuge i kroz kreativost razijamo finu motoriku i grafomotoriku.

 

Program radionica:

Ponedeljak – Veoma gladna gusenica uz koju učimo da brojimo, imenujemo, proveravamo koji je dan u nedelji. Šta je to voće, a šta je povrće, da li ima razlike između vrsta hrane. Kroz igru radimo na razvoju fine motorike i manipulativne spretnosti uz domaći plastelin.

Utorak – Vuk koji je ispao iz knjige nas uči o različitim emocijama. Kako je to kada nam je teško da pronađemo svoje mesto u društvu. Ali uz njega i maštamo i pravimo našu knjigu, knjigu u kojoj bismo mi želeli da budemo glavni lik.

Sreda – Leonardova paleta, uz pomoć brata i sestre, Dušana i Sofije. Otkrivamo svet Leonarda da Vinčija, šta je to zanimalo ovog renesansnog umetnika. Ali kako da upoznamo Leonarda, a da ne upoznamo Italiju?

Četvrtak – Konrad i Kornelija je priča o prijateljstvu, imaginaciji i bakama i dekama. Zajedno otkrivamo šta je za nas prijateljstvo i šta nam prijateljstvo znači. Razmišljamo na temu izmišljenih prijatelja i pravimo kako bi izgledao naš.

Petak – Malčice nepodnošljiv slon, stvarno zna ponekad da bude nepodnošljiv i petak je pravi dan da saznamo kako se izboriti sa takvim slonovima. Ali to nije jedino šta ćemo raditi, već je ovaj dan rezervisan i za vežbe oralne praksije. Vreme je da se razmrdaju mišići lica i to sve kroz igru.

Subota – Farma blatnjava barica. Kakva je to farma, a da nema malo blata i da neka tamo ovca ne izviruje iza ograde? A tek onaj konj u štali što je lep! Farma nas uči mnogo toga: da imenujemo, da pokazujemo, da povezujemo, ali da stičemo nova znanja.

Nedelja – Poslednjeg dana našeg safari druženja zajedno sa Armstrongom letimo u svemir i otkrivamo nova prostranstva. Znate Armstrong ima i svoj komadić meseca i jako je raspoložen da sve što zna podeli sa nama kroz zanimljive igre.

Radionicu vode profesorka srpskog jezika i književnosti, Tanja Lebović Zečević i master defektolog Marija Končar, koje iza sebe imaju više od 200 održanih radionica za decu.

Ne zaboravite – Dete koje čita, postaje odrasla osoba koja misli.