Detoksikacijske dijete su naučno neosnovane i ne deluju

Naučnici tvrde da nema potvrde da detoksikacijske dijete zaista deluju, odnosno, detoksikacijske dijete ne rezultiraju izbacivanjem toksina iz organizma u većoj meri nego što to čine uobičajeni mehanizmi organizma.

Stručnjaci su svoja mišljenja o detoksikacijskim dijetama izneli uFood Technology Journal. Naime, detoksikacijske dijete obećavaju rezultate poput čišćenja ćelija, revitalizacije kože, dekontaminacije creva i čišćenja jetre. Kako bi se se navedeno postiglo, ljudima se sugeriše vrlo restriktivna ishrana koja se bazira isključivo na voću i povrću i velikim količinama vode. Sva prerađena hrana, alkohol i kafa strogo su zabranjeni.Stručnjaci su ustrajni u svojim zaključcima da je eliminacija štetnih sastojaka pomoću režima ishrane sasvim neprihvatljiva i kosi se sa saznanjima o ljudskoj fiziologiji i biohemiji.
Prema stručnjacima, organizam poseduje sopstvene mehanizme za oslobađanje od otrova.

Pluća, bubrezi, jetra, gastrointestinalni i imunološki sistem imaju sposobnost da, u roku jednog sata nakon konzumacije hrane, eliminišu štetne materije.

Detoksikacijeske dijete posebno su, naglašavaju stručnjaci, štetne tinejđzerima i trudnicama, odnosno grupama koje sebi nikako ne bi trebale uskraćivati određene katergorije hrane.

U osvrtu na detoksikacijeske dijete dodano je i da samo jedna kategorije hrane ne može organizmu osigurati adekvatnu količinu energije i nutrijenata, pa stoga, isključivanje pojedinih kategorija hrane iz jelovnika ustvari može imati neželjene posledice na zdravlje.