Dobitna kombinacija! Mali hleb od raži i ječma

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 


hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela


Zavolela sam sva integralna brašna. Osim ovsenog, njega jedem zato što je zdravo i koristim sve sive ćelije da zamaskiram njegov pomalo gorak ukus svaki put kada nešto pravim.

Spelta mi je fenomenalna, daleko bolja od klasične pšenice jer ima blago sladak ukus. Ne toliko da vam hlebovi i peciva budu slatki, već baš nekako specifičan i prijatan ukus.

Heljdu ili obožavate ili mrzite. Ja spadam u one, veoma mnogo ređe, koji je obožavaju. Teško se sa njom radi, ima jak ukus, nekome teško pada na stomak, ali je meni odlična. U hlebove je dodajem u manjoj količini, ali zato palačinke od samo heljde obožavama. Ali zaista.

Ražano brašno je takođe malo jače, nije gorko ali ima taj specifičan opor ukus.

Ječmeno brašno mi je najlepše pd svih. Ne znam zašto ali taj ukus me osuševljava. I sa njim najviše volim kačamak. U hlebove ne može da se doda u velikooj količini jer se od njega testa mrve.

I posle mnogo eksperimentisanja sa svim brašnima jedna kombinacija se izdvojila: raž i ječam. Uvek savršen spoj.

I ovog puta sam pravila manji hleb jer ga samo ja jedem i nema smisla da se razvlači i suši i, ne daj boće, na kraju završi u kanti.

 

Potrebno vam je:

  • 100 gr ražanog brašna
  • 50 gr ječmenog brašna
  • Prstohvat soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 150 ml vode

 

Ovog puta nisam imala vremena da čekam da se hleb fermentiše preko celog dana ili noći pa sam sve sastojke stavila odjednom. Prvo sam pomešala brašna, so i prašak za pecivo  a zatim dodala vodu i ulje. Zamesila kašikom i ostavila nekoliko sati. Misloim da je stajao oko tri sata.

Nauljila sam ruke maslinovim uljem, uzela testo i formirala veknu koja liči na pogaču. Spustila sam je na pek papir, dodatno stavila ulja, poravnala i stanjila rukom.

Stavila sam u rernu i pekla nekih dvadesetak minuta na 210 stepeni. Moja rerna je dosta slaba, možete i na 200. Proverila čačkalicom da li je gotov. Sve dok se nešto lepi za čačkalicu kada je izvadite iz hleba pustite ga još malo da se peče.

Po završetku sam ga izvadila, uvila u suvu krpu i ostavila do jutra.

Raž i ječam, kombinacija koja nikad ne omane.

Prijatno!