Dobro odabrane cipele štite stopala od starenja

Ako birate cipele isključivo prema modnim trendovima, vaša stopala mogu sa godinama da pate. Ona su remek delo prirode, sastavljena od 26 kostiju, koja su uzglobljena u 35 zglobova, povezanih sa preko 100 ligamenata. Mnogi ih se sete tek kada počnu uporno da bole zbog stalne nebrige.

Tokom vremena, stopala postaju šira i duža, luk stopala postaje sve niži a stopala i zglobovi kruti. Ukoliko stalno nosite suviše uske ili široke cipele, povećavate šansu da vremenom razvijete deformitete stopala kao što su otok sa zapaljenjem na nožnom palcu, kurije oči, žuljeve, naboje ili čukljeve, priklještene nerve među prstima.

Debele i tvrde promene na koži mogu se pojaviti bilo gdje na koži stopala gdje je koža izložena stalnom trljanju obuće. Najčešće nastaju na peti i na spoljašnjim delovima prstiju, gdje neudobna i uska cipela najjače pritiska kožu. Na početku, zahvaćeno područje postaje crveno, bolno, a ponekad se javljaju i žuljevi. Kako vreme prolazi, promene postaju tvrđe, deblje, a kako rastu dublje često pritiskaju živac, pa postaju izuzetno bolne.

Kurje oči se javljaju u dva oblika. Meki se javljaju među prstima kao posledica pojačanog pritiska na kožu i znojenja tog područja. Tvrđi oblici se nalaze na gornjim stranama prstiju ili na tabanima zbog pojačanog mehaničkog pritiskanja prilikom hodanja. U otklanjanju se koristi sličan tretman koji se koristi i za odstranjivanje bradavica , salicilna kiselina se koristi za odstranjivanje naslaga tvrde kože. Udobna obuća najvažnija za rješavanje problema!

Plantarni fasciitis – ponavljana, stalna i pretjerano hodanje uzrokuje habanje fibroznog i masnog tkiva na donjoj strani stopala. Ova struktura se prostire od pete pa sve do korena nožnih prstiju. Ova struktura tetiva vezivnog i masnog tkiva pomaže u održavanju svoda (i luka) stopala. Ako se pojave mala oštećenja u obliku mikro-razderotina navedenih strukturu i to području gdje se ona hvata za petu, to područje postaje upaljeno i iznimno bolno – takvo se stanje naziva plantarni fasciitis.
Oštećenja vremenom prolaze sama, međutim, bol može biti tako jak da može da sprečava ljude da uopšte hodaju.

Atletsko stopalo – gljivične infekcije stopala su jedna od najčešćih zaraznih kožnih bolesti . Gljive vole da rastu na mračnim, toplim, vlažnim područjima ljudskog tela. Između znojnih nožnih prstiju mesto je idealno za rast gljivica, koje se obično pokupe na bazenu i sobama za presvlačenje. Kod gljivične infekcije koža svrbi, crvena je, i boli, a ako se infekcija ne leči, koža ubrzo postaje odebljana, suva, ispucana, i počinje da se ljušti. Infekcija se ponekad s kože može proširiti i na nokte.

Kako odabirate cipele?
Dužinu cipela merite prema palcu i to na obe noge jer stopala nisu podjednako razvijena.

Neka ostane malo mesta između palca i vrha cipele, takođe bi ste trebali da možete nesmetano da mrdati svim nožnim prstima dok stojite u cipelama. Ne kupujte suviše uske cipele.

Birajte čvrste cipele, konforne za stopala sa elastičnim đonom.

Prednost imaju cipele sa pertlama jer ih možete bolje podesiti da odgovaraju vašoj nozi.

Birajte obuću od prirodnog materjala kao što je koža jer su obično mekši i fleksibilniji od veštačkih materijala i omogućavaju bolje provetravanje stopala.

Neka se obuća koju ste nosili osuši do idućeg puta