Dodajte sodu bikarbonu kada kuhate jaja, to je trik koji će vam olakšati život!

60

Za svaki problem postoji rješenje tako je i kada su kuhana jaja u pitanju.Donosimo vam trik koji je fantastičan i koji će d avam olakša život!

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana najbolja za kuhanje jer će te ih najlakše oguliti. To je razlog zašto neka jaja ogulite bez problema, a druga,vam zadaju toliko muke.

Danas ćemo vas osloboboditi muka, vrlo lahko!

Sve što trebate uraditi jeste dok se kuhaju u vodu dodajte kaškicu soda bikarbone. Soda bikarbona će povećati lužnatost šo će dovesti do toga da se svako jaje lahko oguli!

Jaja su pristupačna, lako ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu i mogu se pripremati na različite načine. Odličan su izvor aminokiselina, željeza i antioksidanata. Trebate odabrati organska jaja jer ne sadrže antibiotike i hormone, a imaju bolja nutritivna svojstva.

Jaja vam mogu spasiti život

Tijelo samostalno proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcioniranje organizma. U jajima imamo još 9 preostalih koji su potrebni našem organizmu. Manjak tih 9 esencijalnih masnih kiselina može uzrokovati gubitak mišićne mase, oslabljen imunološki sustav, kronični umor i loš izgled kože i kose.

Rezultat slika za jaja

Jaja reguliraju razinu holesterola

Jaja sadrže holesterol ali ne znači da je to loše za vaš organizam. Naime, istraživanja su pokazala da jaja mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) holesterolai povećati razinu dobrog (HDL) holesterola.

Jaja jačaju imunološki sustav

Jedno do dva jaja dnevno mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su izvor selena, a selen je neophodan za pravilno funkcioniranje imunološkog sistema i regulaciju razine hormona štitne žlijezde.

Jaja poboljšavaju kognitivne funkcije

Kolin je spoj koji ima pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije,a jaja su upravo bogata timspojem. Istraživanja su pokazala da manjak kolina povećava rizik od nastanka neuroloških poremećaja, slabljenja kognitivnih funkcija, demencije i Alzahjmerove bolesti.

Rezultat slika za jaja

Jaja poboljšavaju zdravlje zubi i kostiju

Najbolji izvor vitamina D su sunčeve zrake i neke namirnice, među kojima su i jaja. Vitamin D je neophodan za pravilan rast i razvoj zubi i kostiju. Potiče apsorpciju kalcija koji je neophodan za pravilno funkcioniranje srca, probavnog sustava i metabolizma.

Jaja poboljšavaju zdravlje i izgled kože

Vitamini B kompleksa su neophodni za zdravlje i ljepotu kože i kose. Također poboljšavaju zdravlje jetre i očiju. Jaja sadrže vitamine B kompleksa, naročito vitamina B2 i B12. Istraživanja su pokazala da su vitamini B kompleksa važni za pravilno funkcioniranje živčanog sustava i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Jaja štite zdravlje očiju

U sastavu jaja pronalazimo dva antioksidanta, lutein i zeaksantin, koji štite zdravlje očiju i poboljšavaju vid. Ovi antioksidanti mogu smanjiti razinu od nastanka bolesti očiju, kao što su makularna degeneracija i katarakta

Jaja potiču mršavljenje

Jaja su odličan izbor za doručak jer brzo stvaraju osjećaj sitosti. Smanjit će potrebu za unošenjem većih količina hrane u toku dana. Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju jaja unose manji broj kalorija tokom dana.

Rezultat slika za jajaJaja smanjuju razinu stresa i ublažavaju anksioznost

U  sastavu jaja pronalazimo esencijalne aminokiseline direktno utječu na mentalno zdravlje. Reguliraju proizvodnju i oslobađanje serotonina, neurotransmitera zaslužnog za dobro raspoloženje, smirenost i opuštenost.

Jaja su neophodna namirnica za zdravlje tijela!

Istraživanja dokazuju da se kancer,srčana oboljenja te dijabetes  mogu spriječiti regulisanjem režima ishrane u koliko se u ishranu ubace jaja.

Mnogi izbjegavaju jaja zbog straha od salmonele ili holesterola,ali ona namjernica je bogata mineralima i betakarotenom, te su bogata vitaminom D, koju mogu da stvore slobodni radikali u rekaciji sa ćelijama u organizmu.Naučnici i ističu da je najzdravije jesti tvrdo kuhana i poširana jaja, jer tako spremljena imaju najmanje kalorija.

Takođe, preporučuje se fritata spremljena na tihoj vatri, također  e važno dobro skuhati jaja kako biste izbjegli rizik da dobijete salmonelu. Jaja je dobro pripremati na biljno ulje, na primjer, kokosovo.

Jaja su pristupačna, lako ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu i mogu se pripremati na različite načine. Odličan su izvor aminokiselina, željeza i antioksidanata. Trebate odabrati organska jaja jer ne sadrže antibiotike i hormone, a imaju bolja nutritivna svojstva.

Rezultat slika za jaja

Jedan od najbržih načina je da uzmete nešto što smanjuje upalu, i nadraženost pa grlo manje boli. U slučaju da nemate, kupit ćete bez recepta.

Čim osjetite peckanje, uzmite mlake vode s soli pa grgljajte. To možete učiniti nekoliko puta na dan. Prpeoručuje se slaganje otopine od čaše vode i pola kašičice soli. Nakon grgljanja ispljunite.

Razne pastile  odmah će olakšati bol. U apoteki ćete odabrati razne vrste. Takođe mogu pomoći i sprejevi.

Ako ste počeli i kašljucati kupite sirup jer ćete spriječiti razbolijevanje te izdržati radni dan.

Bitno je da pijete čaj ili vodu. Tekućina će ispirati bolno grlo. Dobro će doći i domaća čorbica.

Birajte biljne čajeve koji će ojačati imunitet, ali pripazite da ne bude vrelo.

Topla čorba će pomoći pa je jedite. Ako se pitate zašto , odgovor je – natrijum u čorbi djeluje protuupalno. Osim toga, grlo može biti gore kada gutate hranu.

Iako ovo nije brz način, jako je važan. Tako ćete lakše izboriti bitku s infekcijom. Većina upala izazvana je virusom.

Ako je jaka grlobolja, otiđite ljekaru jer je moguće da imate bakteriju. No nemojte poduzimati prije nego što napravite bris grla.

Hrana je bitna stavka, pa izbjegavajte nezdravo. Možete piti i limunadu s malo meda.

grlo-grlobolja