Doktorica dermatolog šokirala javnost: Genetika nije važna, ovo je važno za kožu bez bora!

64

Dermatolog Nitu Nirdoš,  kazala je da je genetika najmanje važna u procesu našeg starnja, samo 20%. Ostali 80% je način na koji živimo, da li pušimo, kakvu ishranu koristimo, izlažemo li se suncu.

Ona je otkrila kakva ishrana je dobra za vašu kožu. Za doručak redovno pijte svježe cijeđeni som od paradajza, jedite cveklu, lubenicu, integralnu rižu, mrkvu, piletinu, jaja, ribu i dosta povrća.

Ona kaže da ne jede slatkiše, ne pije kafu. Ne jede prerađene ugljikohidrate i ne gricka ništa između obroka. Ona kaže da ukoliko jedete kasno, organizam će osloboditi insulin koji ima nepovoljan uticaj na kožu.

I drugi dermatolozi su se pridružili njenom mišljenju.

Visok nivo  šećera i ugljikohidrata poput hljeba i slatkiša, dovodi do upala u organizmu, što dovodi do toga da koža brže stari.

Dermatolozi kažu da starenje kože usljed raspada kolagena, započinje poslije 35-te godine.

Posljedica toga je što koža gubi elastičnost i počinje da vidi, počinje da visi pa se bore pojavljujiu rano.

Koži su potrebni antioksidansi, zbog čega je važna raznovrsna ishrana. Doktorica kaže da uživa u čokoladi ali onoj koja sadrži 85% kakaa jer podstiče proizvodnju kolagena. Ne jede slatkiše, grickalice, žitarice, prženu hranu.

Hrana niskog glikemijskog indeksa pomoći će vašoj koži, kažu dermatolozi. Jedite dosta povrća i proteina koji se nalaze u ribi i piletini, a izbegavajte slatko tropsko voće. Preporučuju sve vrste bobičastog voća koje je bogato antioksidantima, jer oni podmlađuju kožu