Efektna dinamika u bašti

Foto: Shutterstock

Mnogi vlasnici bašta su presrećni jer je njihov posed od prvog do poslednjeg pedlja ravan. Ne moraju da prave stepenište niti da zidaju zidiće da bi prevazišli i izjednačili razliku u visini. Na prvi pogled uređenje deluje znatno jednostavnije, ali ako se malo bolje zagleda, često je i dosadnije – nedostaje dinamika koju u baštu unose male razlike u visini. Zato pejzažne arhitekte koriste efektne trikove u uređenju kojima se postiže veća dinamika u zelenom scenariju.

Drveni pontoni, koji umesto staze prolaze baštom, posedu daju sasvim novu perspektivu. I podesti, koji mogu da se koriste kao mesto za sedenje ili kao klupa na suncu, pružaju nesvakidašnji pogled na obližnje leje. Pored strukturalnih elemenata, koji se lako mogu integrisati u već postojeću baštu, druge ideje se mogu ostvariti s većim, ali uspešnim naporom. Tako se od travnate površine, na primer modeliranjem tla, može napraviti čaroban brdoviti pejzaž i u njegovoj kotlini smestiti jezerce koje izgleda kao pravo mirno jezero. Šljunkovita staza i veće kamenje podsećaju na litice.

Onome ko voli prave i jasne linije dopašće se uzdignuta leja. Ona se najbolje pokazala u korisnim baštama, dok se u ukrasnim baštama retko može videti. Međutim, ona daje mnoštvo mogućnosti, a njena veoma važna funkcija je to što baštenski posed može da izdeli na različite celine. Biljke u uzdignutim lejama, pošto su na većoj nadmorskoj visini nego kada su u običnim lejama, u pravom smislu reči dobijaju na značaju – u uzdignutim lejama postoji idealna mogućnost da se biljno blago prikaže na poseban način.

U ulegnutoj bašti stepenik odnosno nivo prelazi u drugi, niži. Takav deo bašte nalazi se ispod normalnog nivoa poseda. Okružen zidićima, ovaj deo može da se dobro iskoristi kao mesto za beg, gde ćete biti skriveni od buke i pogleda. Za sprovođenje ove ideje u delo posed ne sme da bude mali. Za ulegnutu baštu potrebno je da isplanirate najmanje 12 kvadratnih metara – što je deo niži, treba da su veće površine. U suprotnom, imaće se osećaj da se sedi u dubokoj rupi. Preostali deo bašte trebalo bi da ponudi veliki prostor, a ne samo uski ukrasni deo ulegnutog dela.