Egipat: Magično krstarenje Nilom

Foto: Pixabay/6557056

Jedno od takvih je krstarenje Nilom. Još od vremena Tomasa Kuka, koji je davne 1896. godine započeo plovidbu najvećom afričkom rekom na prvom luksuznom brodu – hotelu, ovo putovanje privlači i inspiriše mnoge; lepotom predela, herojskom veličinom spomenika i drevnih hramova, vrevom orijentalnih gradova i njihovih bazara – Magijom Egipta.

Naše putovanje započinje u Kairu, gde se putnici upoznaju sa najstarijim kamenim građevinama na svetu, čuvenim piramidama, a u prebogatom kairskom muzeju polako stvaraju ram za istorijski mozaik staroegipatske civilizacije, koja je bez prestanka trajala preko 3.000 godina. Nakon nekoliko dana istraživanja najvećeg grada Afrike, putnici će posle zanimljivog noćnog putovanja spavaćim kolima stići u Luksor, gde će se ukrcati na luksuzni brod i posle razgledanja hramova, mauzoleja i grobnica na Istočnoj i Zapadnoj obali Nila, zaploviti na jug do Asuana i Abu Simbela, odakle će se avionom vratiti za Kairo, odmoriti u lepom hotelu i u praskozorje dana poleteti kući, prepuni utisaka i prelepih fotografija.

Tek pošto se odmore i razbaškare u svom domu, uspeće da shvate da su za relativno kratko vreme uspeli da proputuju 2.500 kilometara i prođu kroz 5.000 godina egipatske istorije!

Tri izuzetno važna perioda iz prošlosti Egipta čine esenciju ovog putovanja: Staro kraljevstvo, period dug 1.000 godina, kada su u četvrtoj dinastiji, oko 2550. godine pre nove ere uzdizane velike piramide na visoravni Giza, zatim Novo kraljevstvo, kada je prestonica zemlje bila Teba – današnji Luksor i kada nastaju najmoćniji hramovi antičkog sveta, pre svih magični Karnak, a veliki kraljevi toga doba počinju se sahranjivati u Dolini kraljevskih grobnica, duboko u planinama Zapadne luksorske pustinje. Konačno, ptolomejsko doba, kada je 31. helenska dinastija vladala Egiptom iz Aleksandrije i vredno gradila hramove u Edfu-u, Komombu i na ostrvu File. Divna, graciozna zdanja, ipak samo kopije drevnih, 2.000 godina starijih originala.

Obilazeći arheološka nalazišta, hramove i spomenike, upoznaje se putnik sa ovim davno prohujalim vremenima i vladarima koji su ih obeležili. Keops, Kefren, Mikerin, Tutmozesi i Ramzesi, Ptolomeji i Kleopatra, kroz priče i legende ostale zapisane na zidinama njihovih gradova, hramova i grobnica, putniku postaju bliski. Ti ?Bogovi koji hodaju zemljom? konačno dobijaju lica i obličja, saznajemo o njihovim ljubavima, intrigama, ratnim veštinama, strahovima…

Često se čovek na ovoj turi, stojeći u velikim otvorenim dvorištima ili hipostilnim dvoranama božanstvenih hramova, oseti sićušnim, neznatnim, kao zrnce peska spram moćnih graditelja, a opet i neobično ponosnim na dostignuća drevnih predaka. Sunce, večito plavo nebo bez oblačka i energija hramova su neodoljivi.. Oazu mira između mnogih obilazaka i poseta, predstavlja luksuzni ploveći hotel, sa odličnim sobama, ljubaznim osobljem i ukusnim obrocima. Sa gornje – otvorene palube broda, uz kafu ili čaj, divno je posmatrati pustinjske pejsaže i bujno zelenilo doline Nila, u kojoj bez mnogo promena žive ribari i ratari od faraonskih vremena.

Ponekad se čini da ovo magično putovanje traje nedeljama, jer su san i java prepuni novih, fantastičnih slika, događaja, mirisa i zvukova. Zato tvrdimo da je ovo jedno od životnih putovanja, a svi koji krenu sa nama na magičnu reku u to će se lično uveriti.

Autor je kreator dalekih putovanja u agenciji Odeon World Travel

Original Article